Начало Здравна медиа Здравни новини Д-р Таня Андреева: Идеята за пръстовия идентификатор струваше милиони, които всички ние платихме

Д-р Таня Андреева: Идеята за пръстовия идентификатор струваше милиони, които всички ние платихме

Д-р Таня Андреева: Идеята за пръстовия идентификатор струваше милиони, които всички ние платихме - изображение

Идеята за пръстовия идентификатор противоречеше на законодателството още от самото начало. Това струваше милиони, които всички ние платихме. След Москов всички наредби бяха отменени от съда, което и доста забави приема в лечебните заведения. Това коментира бившият здравен министър д-р Таня Андреева по повод отмяната на пръстовия идентификатор от ВАС.

Според Андреева здравеопазването се нуждае от преосмисляне на модела на финансиране и контрол, както и на въвеждането на електронното здравеопазване. Тя допълни, че всяка болница вписва най-скъпата пътека, защото парите им трябват.

По думите и към момента е нужна политика, която да е насочена към решаването на демографския проблем и децата.

Според д-р Стойчо Кацаров на лице са още много загуби. Около 8 милиона лева не са изплатени на болниците поради отказ на пациентите да се идентифицират с пръстов отпечатък. Освен това лимитите на болниците са също голям проблем, дълговете на здравните заведения са над 1 милиард лева, монополистът Здравната каса, както и изискванията на медицинските стандарти.

Д-р Дечо Дечев, бивш директор на болница "Свети Иван Рилски" уточни, че въвеждането на пръстовият идентификатор не е еднолично решение, а решение на правителството на Борисов. Въпреки това е категоричен, че ситуацията има нужда от контрол. Д-Р Дечев допълни, че тази проява се оказа непродуктивна и в голяма тежест както за изпълнителите, така и за пациентите.

На 28 март Върховният административен съд отмени окончателно пръстовия идентификатор като метод за регистрация в здравните заведения. Решението не подлежи на обжалване.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: MedicalNews


5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ТестовеНовиниЛюбопитно