Начало Здравна медиа Здравни новини Евродепутатите не забраниха влагането на фосфати в замразеното месо

Евродепутатите не забраниха влагането на фосфати в замразеното месо

Евродепутатите не забраниха влагането на фосфати в замразеното месо - изображение

Евродепутатите не забраниха употребата на добавките при обработка на замразеното месо, използвано за приготвяне на дюнери и други ястия. Използването на фосфати спомага за запазване на добрия вид на продукта, но увеличава риска от сърдечносъдови заболявания според проучване. По тази причина част от депутатите поискаха да бъде спряно влагането им в дюнери, кебапи и други подобни хранителни изделия.

По принцип използването на веществото не е разрешено, но се прилага в направата на някои колбаси, ядки и млечни продукти. Групата на социалистите и „зелените“ поискаха забраната с мотива, че фосфатните добавки могат да увеличат риска от увреждане на костите и от сърдечни заболявания.

В крайна сметка гласовете били 373 срещу 272 и така влагането на фосфати в месото за кебапи и дюнери остава позволено. Предложението за забрана на фосфатите щеше да влезе в сила, ако имаше абсолютно мнозинство от 376 гласа. От дясноцентристката Европейска народна партия, която е най-многобройна в европарламента, заявиха, че блокирането на употребата на тези химични вещества може да доведе до загуба на 200 000 работни места на Стария континент. Повечето от тях ще са в Германия.

Европейската агенция за безопасност на храните възнамерява да преразгледа безопасносттана фосфатните добавки в края на 2018 г. Барт Стейс, представител на белгийското формирование на „зелените“, е на мнение, че използването им във всички храни трябва да се прерагледа от Европейската комисия, освен ако не се докаже безспорно, че не са вредни.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: heraldo.es

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Е-тата в хранитеЛюбопитноНовиниРецептиЗдравни съветиХрани и ястияСнимкиЛайфстайлСоциални грижиАнкетиХранене при...Нормативни актовеДиети