Начало Здравна медиа Здравни новини Изследователи предлагат да се наложи данък върху червеното месо

Изследователи предлагат да се наложи данък върху червеното месо

Изследователи предлагат да се наложи данък върху червеното месо - изображение

Учени от Оксфордския университет твърдят, че правителствата е необходимо да обмислят въвеждането на данък върху месото. Подобна мярка може да предотврати близо 6000 смъртни случая всяка година само във Великобритания според тях.

Увеличението на цените на червеното месо може да доведе до намаляване на потреблението и това би могло да спаси животи и, разбира се, да спести разходи за здравеопазване за 700 млн. лири в Обединеното кралство.

Редица изследвания и данни на СЗО показват, че консумирането на преработени меса като бекон, колбаси и шунка могат да провокират появата на рак. Същото важи и за непреработеното червено месо. Подобни продукти повишават и риска от сърдечни заболявания, диабет и инсулт.

Изследователите от Оксфорд заявяват, че консумацията на месо оказва влияние не само върху собственото здраве, но и увеличава тежестта върху здравните услуги и икономиката, тъй като заради влошено състояние на служителите намалява работната ръка. Слагането на месо на трапезата въздейства и върху околната среда според специалистите. Високото потребление на водни и земни ресурси за производството му може да намалее след прокарването на предложението и по този начин хората могат да помогнат за справяне с изменението на климата.

Изследователите твърдят, че данъкът върху месото може да намали консумацията на обработени продукти с близо две порции на седмица в страни с високи доходи Тяхното предложение е в Обединеното кралство налогът да е 14% за червеното месо и 79% за преработеното.

Във Великобритания не са чужди подобни идеи. По-рано тази година правителството наложи данък върху захарта в безалкохолните напитки. Производителите трябва да заплащат такса върху тези, които имат високо съдържание на захар. Данните показват, че има резултат и някои водещи марки намаляват количеството й в продуктите си, за да избегнат налога. Но все още няма проучвания дали потребителите са намалили купуването на напитки със захар.

Аргументите против подобна мярка са, че невинаги опитите на правителството да казва на хората какво да правят се приемат добре. Кристофър Сноудън от Института за икономически въпроси смята, че е абсурдно да се повишават разходите за живот чрез данък върху месото. Съществува и опасението, че налогът е насочен към храни, които се закупуват от хора с ниски доходи.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: bbc.com
Снимка: pixabay.com

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Социални грижиНовиниАнкетиЛюбопитноЗдравни съветиРецептиХрани и ястияСнимкиЛайфстайлХранене при...Нормативни актовеДиети