Начало Здравна медиа Здравни новини Европейската имунизационна седмица започва от днес

Европейската имунизационна седмица започва от днес

Европейската имунизационна седмица започва от днес - изображение

Европейската имунизационна седмица започва от днес и ще продължи до 29 април. Инициативата е на СЗО, медицинската гилдия и здравните власти, а всички прояви са посветени на по-задълбочена и достигаща до колкото е възможно повече хора информация за смисъла и значимостта на имунизациите.

Тази година акцентът е върху имунизацията като лично право, но и отговорност и шанс да бъде намален броят на неимунизираните. Статистиката показва, че годишно има повече от десет милиона смъртни случая на деца под пет години и голяма част от тях са причинени от заболявания, за които има ваксини. Имунизациите срещу морбили, тетанус, коклюш, дифтерия спасяват както живота, така и здравето на децата.

Ваксинопрофилактиката в България контролира успешно предотвратимите заразни болести. В българския имунизационен календар са включени задължителни имунизации на децата срещу единадесет заразни болести. За контрола на заболяванията е от огромно значение да се поддържа обхват от 95%, спадането му е вече предпоставка за епидемично разпространение на инфекциозната болест, което не бива да бъде допускано.

Две са националните програми за препоръчителни имунизации и те са Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка, която продължава до 2020 г. и осигурява безплатна имунизация за момичета на 12 и 13 години и тази за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити. Тя е до 2021 г. и е за децата от шест седмици до шест месеца и се приема през устата.
В страната ни има и други препоръчителни имунизации, за които пациентът си плаща, ако иска да му бъдат направени, например, тези за грип, хепатит А и други.

Посветен на имунизационната седмица беше и семинарът „Ваксините действат, за да ни защитят“, организиран от Българското сдружение по иновативна медицина. По време на него беше представена интересна информация от различни специалисти. Д-р Станимир Хасърджиев говори за стратегиите и моделите за увеличаване на ваксинационния обхват, д-р Теодора Тодорова представи българския имунизационен календар и го сравни с този в другите европейски страни. Коментирайки резултатите от имунизацията за рака на маточната шийка в периода 2013-а – 2016 г. д-р Тодорова обясни и голяма разлика в броя на ваксинирате момичета - през 2013-а те са 23,8% , а през 2016 г. са едва 2,39%. Изключително резкият спад е свързан с кампанията, според която този вид имунизация при момичетата е причина за появата на тежко автоимунно заболяване. Това провокира и реакцията в обществото и отрицателните нагласи. От своя страна д-р Валери Цеков коментира именно това и представи пред колегите си темата за „Имунопрофилактиката в постмодерното здравеопазване и ваксиналното недоверие и ваксиналните послания“

Специалистите припомнят, че липсата на тежки заразни заболявания е факт благодарение точно на имунопрофилактиката. Затова те ще насочат вниманието в тази посока през следващите дни, но и в посока на подробна информация за всяка ваксина и ползата от нея. А за популяризиране на посланията са създадени и два хаштага #Vaccineswork и #immunizeEurope.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: prplay.net, mh.government.bg
Снимка: babycentre.co.uk

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиЛюбопитноСнимкиЛеченияИсторияМикробиологияНормативни актовеВидеоЗдравни съветиАнкетиАлт. медицинаТестовеЛайфстайл