Начало Здравна медиа Здравни новини Едно от четири здравни заведения в света няма основни водоснабдителни услуги

Едно от четири здравни заведения в света няма основни водоснабдителни услуги

Едно от четири здравни заведения в света няма основни водоснабдителни услуги - изображение

Доклад на СЗО и УНИЦЕФ показва, че едно от четири здравни заведения в света не разполага с основни водоснабдителни услуги. От това са засегнати два милиарда души.

Документът представлява първото цялостно глобално проучване на услугите за вода, канализация и хигиена в здравните заведения.

Данните показват още, че една от всеки пет болници не разполага с канализация, а това рефлектира върху един и половина милиарда души. Много от здравните центрове нямат мивки и съоръжения за безопасното сортиране и обезвреждане на медицинските отпадъци.

Всички тези услуги имат съществена роля в предотвратяването на инфекциите и ограничаването на разпространението на резистентността към антимикробните агенти.

„Ако искаме устойчиво развитие, то тези проблеми трябва да бъдат решени. Призовавам за глобална подкрепа и възможност всяка болница и медицински център да разполагат с вода и канализация. Водните, санитарни и хигиенни услуги в здравните заведения са сред основните изисквания за превенция и контрол на инфекциите и за качествени грижи“, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Сериозно внимание се обръща и на влиянието, което тези услуги оказват върху ражданията. Неслучайно изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Форе е категорична, че когато едно бебе е родено в болница, която не разполага с тях, то рискът от инфекция и смърт е изключително висок както за новороденото, така и за майката.

Според доклада едно на всеки пет раждания е в някоя от най-слабо развитите държави, а 17 000 000 жени раждат всяка година в места, където няма адекватни услуги, свързани с наличието на вода и добра хигиена.

СЗО отбелязва още, че повече от един милион смъртни случаи годишно се дължат именно на липсата на хигиена. Инфекциите причиняват 26% от неонаталните смъртни случаи и 11% от смъртта на майките.

Докладът на СЗО и УНИЦЕФ не само констатира, но и представя конкретните стъпки, които да предприемат държавите за подобряване на тези услуги. Темата ще бъде обсъдена и по време на Световната здравна асамблея, когато ще бъде разисквана резолюцията относно водата и хигиената в здравните заведения.

Генералният директор на СЗО е категоричен, че е важно да се гарантира, че във всяко здравно заведение има вода, канализация и хигиената е на ниво. Нещата трябва да се променят, защото продължава да има милиони хора, които всеки ден водят детето си или търсят помощ на места без вода, без тоалетна и чешми, казва още Тедрос Аданом Гебрейесус.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: who.int

 

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияПсихологияЛюбопитно