Начало Здравна медиа Здравни новини Електронната здравна система стартира от средата на годината

Електронната здравна система стартира от средата на годината

Електронната здравна система стартира от средата на годината - изображение

От средата на настоящата година в болници, аптеки, специализирани кабинети, в Националната и Регионалните здравноосигурителни каси ще бъде въведена единна информационна електронна система. Тя ще съдържа цялата информация, която е необходима – данни за болния, за лекуващите го лекари, изследвания и рецепти. Вече няма да е нужна синята здравна книжка, която трябваше да носим дори когато сме на почивка. Всеки, на когото са потребни данните, ще има достъп до тях чрез индивидуален сертификат, в това число и самият пациент.

Служебното правителство получи одобрение за въвеждането на електронната система и финансиране от 12 милиона лева, осигурено от програмата на ЕС “Добро управление“. “Софтуерът е разработен и още преди две години заданието му е внесено в Министерството на здравеопазването“, заяви д-р Николай Болтаджиев, председател на Националното сдружение на частните болници и участник в работната група по изготвяне на заданието.

Плюсовете на единната електронна система са многобройни. Информацията ще е на едно място и ще може да се издава електронна рецепта, което ще облекчи пациентите и работата на личните лекари и аптекарите. Очаква се да бъде сериозно облекчена и процедурата с рецептурните книжки. Ще се издава и електронна здравна карта, като в момента се обмисля какъв да е нейният носител - самостоятелен, като чип, който ще се поставя на личните карти при тяхното подновяване или магнитна лента на европейската карта.

През летните месеци на тази година електронното здравеопазване ще стартира пробно в някои болници в страната, като не е ясно кога ще бъде приложено в цялата страна и ще може да се използва от всички заинтересовани.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: financebg.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиСтатистически проучванияАнкетиНормативни актовеИсторияИнтервютаСнимкиЛюбопитно