Начало Здравна медиа Здравни новини Електронна капсула ще диагностицира състоянието на червата

Електронна капсула ще диагностицира състоянието на червата

Електронна капсула ще диагностицира състоянието на червата - изображение

Капсула, която е голяма колкото таблетка витамин, определя в реално време наличието и концентрацията на чревните газове – водород, кислород, въглероден диоксид. Освен да установи наличието им, тя ще изпраща данните към смартфон.

Новата технология може да замени частично инвазивните процедури и в някои случаи да се използва вместо колоноскопия.

След клиничните изпитания на първата в света електронна капсула, която е чувствителна към газове, учените са убедени, че идеята за профилактика и диагностика на чревните заболявания ще се промени изцяло. По време на тестовете става ясно, че стомахът отделя окислители, за да се бори с чужди химически съединения, които присъстват в него по-дълго от обичайното време. На практика това е неговата лична имунна система, за която преди не се е споменавало в научната литература. Другата новост е свързана с дебелото черво и откритието, че в него може да има кислород, което преди се е смятало за невъзможно. Откриват го с висока концентрация при хора, чиято диета съдържа голямо количество фибри. 

Седем здрави хора са се включили в тестовете. Една част от тях приемали малки, а друга големи количества фибри. Капсулата показала точно мига, в който започва ферментацията на храната, което е сигурен белег за нейната приложимост за клиничното наблюдение на целия процес на хранене и на състояние на червата. Устройството може да изследва активността на микробиома на стомаха, без да се използват инвазивни методи.

Капсулата е дело на специалисти от Кралския технологичен институт в Мелбърн (Royal Melbourne Institute of Technology) и университета Монаш (Monash University).

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: vesti.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСнимкиЛайфстайлЛюбопитноСоциални грижиКлинични пътекиИсторияРецепти