Начало Здравна медиа Здравни новини Електронните досиета на хората с увреждания ще заработят през февруари

Електронните досиета на хората с увреждания ще заработят през февруари

Електронните досиета на хората с увреждания ще заработят през февруари - изображение

Хората с увреждания ще имат електронни досиета, в които ще има информация за здравния им статус. Те ще заработят през този месец, а системата на ТЕЛК и НЕЛК ще бъде свързана с тази на НЗОК и Агенцията за хората с увреждания.

Електронният профил ще се допълва постоянно с нови данни и се очаква благодарение на него да се взимат по-независими решения, съобщи заместник здравният министър Жени Начева. Тя направи това изказване по повод изтичането на 6-месечния срок от въвеждането на Наредбата за медицинската експертиза и направения от здравното ведомство анализ по тази причина.

В същото време хора с увреждания протестират именно заради новите промени, които наложи Наредбата. Те се оплакват, че се взема предвид основното им заболяване, но не и допълнителните, които са възникнали впоследствие, и по този начин от ТЕЛК намаляват процента им нетрудоспособност. Тяхното мнение е, че са много ощетени.

От своя страна Начева коментира, че няма голяма промяна в общия брой на инвалидността, сравнено между старата и новата наредба. Същото важи и за жалбите, показва анализът на Министерството на здравеопазването. По нейните думи се отчитат отклонения и динамика в отделните възрастови групи, като обяснението е, че причините са подобрен здравен статус или вследствие административно решение на ТЕЛК комисиите. Анализът на ведомството показва, че след началото на действието на Наредбата са настъпили по-голям брой първоначални технически пропуски, допуснати от комисиите при обработката на документите. След това те били премахнати в хода на работа.

От здравното министерство ще изпратят данните и информацията от системата на ТЕЛК и НЕЛК на неправителствени организации, за да могат да направят и те свой анализ какво е било действието на Наредбата за медицинската експертиза. Също така представители на неправителствения сектор могат да изпращат своите предложения за промени в документа до края на седмицата, за да бъдат обсъдени на среща, която ще се проведе на 11 февруари. От ведомството очакват от организациите и омбудсмана да им предоставят жалбите, постъпили след прилагането на Наредбата.

Ще бъдат предприети краткосрочни мерки, които да подобрят контрола и организацията на ТЕЛК и НЕЛК. Те ще се отнасят към целия процес на лечение на пациентите и по този начин болни хора и с тежки заболявания ще бъдат проследявани не само на ниво ТЕЛК комисия, но и от появата на болестта. Ще бъдат предприети и дългосрочни мерки, които ще са свързани с промяна на оценката на работоспособност.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: clinica.bg
Снимка: bestdoctors.bg

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиОрганизацииСнимкиСпорт и туризъм