Начало Здравна медиа Здравни новини Специалисти искат да има единна информационна система в здравеопазването

Специалисти искат да има единна информационна система в здравеопазването

Специалисти искат да има единна информационна система в здравеопазването - изображение

От НЗОК предлагат от средата на тази година общопрактикуващите лекари и болниците да изпращат по електронен път медицинската документация на болните, които се лекуват със скъпи лекарства. По този начин ще се избегнат опашките и дългото стоене пред РЗОК, съобщава БНР.

На дискусия за електронното здравеопазване специалистите от Националната експертна лекарска комисия изказаха мнение, че електронната база данни на Здравната каса е по-добре да се свърже с тази на експертните комисии. Това ще облекчи бюрократичната машина до някаква степен, като се има предвид, че в страната са регистрирани почти 900 000 души с увреждания, от които над 460 000 имат експертни решения за 3-годишен период.

Относно електронното досие, на дискусията бяха изнесени данни, че само 40 000 души притежават код за достъп до тази база. Само 100 от тях са отбелязали, че искат да получават известие чрез есемес, когато стане някакво здравноосигурително събитие. Има пропуск в нормативната уредба, който допуска ако пациент открие грешка в електронното си досие относно манипулация, която е направена преди известно време, НЗОК да не може да си върне парите, които даденото здравно заведение е получило.

Д-р Нигяр Джафер, член на Националната експертна лекарска комисия, се надява, че ще има политическа воля за създаването на единна информационна система. Според него в момента липсата на такава води до неефективен контрол.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: corcentric.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Нормативни актовеНовиниСпортЛюбопитноСнимкиЛайфстайлИсторияАнкетиИнтервюта