Начало Здравна медиа Здравни новини Елисавета Котова: Не трябва да се доплащат лентите за измерване на кръвната захар

Елисавета Котова: Не трябва да се доплащат лентите за измерване на кръвната захар

Елисавета Котова: Не трябва да се доплащат лентите за измерване на кръвната захар - изображение

Да не се доплащат лентите за измерване на кръвната захар, настояват от Националната асоциация на децата и младите хора с диабет.

Елисавета Котова, която е неин председател, посочва, че е абсурдно лица под 18 години да доплащат 197 лв за тест ленти. По думите й диабет тип 1 трябва да излезе от общата група на пациентите с тази болест. Котова съобщава, цитирана от "Дарик", че страната ни е единствената в ЕС с подобно ограничение за отпускане на лентите за самоконтрол.

Котова даде за пример Австрия, където пациенти, които контролират болестта си само с диета и без лекарства, имат право на 50 тест ленти за 6 месеца. Асоциацията искат броят на лентите да се увеличи, за да няма усложнения за пациентите.

Данните сочат, че диабетиците у нас са 460 хиляди, като 390 хиляди от тях изобщо не получават глюкомери и тест ленти. Организациите изчисляват, че са нужни около 190 000 кутии с тест ленти на година, които да се раздават на пациентите от всички групи диабет. Така ще се осигури превенция срещу усложненията, които болестта носи.

Вече е подготвена и петиция за реимбурсиране на тест ленти за самоконтрол на кръвната захар, която само за няколко дни е подписана от над 5 000 души. Предстои внасянето й в Народното събрание, ресорното министерство, НЗОК и до Омбудсмана.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ОрганизацииНовиниЗдравни съветиДиетиЛюбопитноИзследванияИнтервютаЛеченияАлт. медицинаБотаникаСпортХранене при...Клинични пътекиИсторияСпорт и туризъмЛайфстайлСнимкиПатологияХрани и ястияВидеоАнкетиТестовеЗаведенияЗдравни проблемиПсихологияСпециалистиПроизводители