Начало Здравна медиа Здравни новини ЕМА ограничи употребата на лекарството за рак на простатата Xofigo

ЕМА ограничи употребата на лекарството за рак на простатата Xofigo

ЕМА ограничи употребата на лекарството за рак на простатата Xofigo - изображение

Европейската агенция за лекарствата (ЕМА) ограничи употребата на Xofigo. Лекарството се предписва за лечение на рак на простатата, а решението идва след преглед на медикамента, осъществен от Комитета за лекарствена безопасност и оценка на риска.

Данни от клиничното проучване са показали, че пациенти, които приемат Xofigo особено, когато е в комбинация със Zytiga, получават повече фрактури и леталният им край е по-бърз в сравнение с болните, които са приемали плацебо и Zytiga.

Становището на агенцията е, че лекарството може да се използва единствено в случай, че няма друга алтернатива, но никога да не бъде комбинирано с препарата Zytiga.

Медикаментът е на пазара от 2013 г. и до момента се използва когато е невъзможна операция и когато ракът се е разпространил и в костите, но не е и в другите органи.

Първият преглед на лекарството е осъществен от Комитета за лекарствена безопасност през декември 2017-а, през март 2018 г. той препоръчва да спре употребата на Xofigo заедно със Zytiga докато продължават с проверката. На 12 юли тази година бяха приети финалните препоръки и изпратени до агенцията.

Необходими са още проучвания, които да изяснят в пълнота механизма на действие, категорични са от ЕМА, която ще изпрати препоръките си до Европейската комисия за окончателното правно решение, което ще бъде приложимо във всички държави на евросъюза.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: ema.europa.eu
Снимка: gettyimages.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛайфстайлСоциални грижиНормативни актовеЛюбопитноЛеченияЗдравни съветиЗдравни проблемиБотаникаВидеоИзследванияАлт. медицинаСнимкиСпециалистиАнкетиИсторияПроизводителиОрганизацииАптекиРецептиОткритияКлинични пътекиНаправления в медицинатаГеография