Начало Здравна медиа Здравни новини Официално обявиха бисфенол А за заплаха за човешкото здраве

Официално обявиха бисфенол А за заплаха за човешкото здраве

Официално обявиха бисфенол А за заплаха за човешкото здраве - изображение

До края на юни химикалът бисфенол А (ВРА) ще бъде поставен в списък с опасни вещества заради заплахата, която представлява за човешкото здраве. Това е решение на ЕС, като Европейската агенция за химикалите определи единодушно веществото за разрушител на ендокринната система.

Бисфенол А е част от състава на пластмасовите продукти, компактдискове, чайници и други. След това решение употребата му и използването му в производството на подобни стоки вероятно ще бъде ограничена. Доказано е, че той влияе на човешките хормони, причинява рак, диабет и затруднения с ученето. Има пряко отношение и към проблемите със зачеването.

Предстои да видим как фирмите ще бъдат възпрепятствани правово да не използват този химикал. Неправителствените институции се опасяват, че трудно ще се прекрати бизнесът с пластмасови продукти.
Епидемиологични изследвания сочат, че в урината на над 90% от световното население се открива бисфенол А.

През 1957 г. започва да се използва в индустрията, като преди това е разработен като синтетична имитация на естрогена, пише Дневник.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: plastiquarian.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниЛайфстайлСоциални грижиНормативни актовеЛеченияЗдравни съветиСнимкиПсихологияХранене при...РецептиИстория