Начало Здравна медиа Здравни новини Епидемия от холера в Сомалия

Епидемия от холера в Сомалия

Епидемия от холера в Сомалия - изображение

Епидемия от холера и остра водниста диария се разпространява в Сомалия. Заболелите са над 25 000 души, като по прогноза на Световната здравна организация се очаква числото им може да се удвои до около 50 000 души в месеците до лятото.

Смъртността от заболяването е достигнала 2,1%, което е изключително тревожно. Това е два пъти над прага за извънредна ситуация. Това обясни Тарик Яшаревия, говорител на СЗО.

В област Средна Джуба смъртността се изчислява на 14, 1% сред сомалийците, а в област Бакол е 5,1%. В Сомалия за тази година само е съобщено за близо 530 смъртни случая, заяви на брифинг за медиите Йенс Лерке, говорител на ООН.

Холера е инфекциозно заболяване, което протича в много тежка форма и често завършва със смърт. Причинител на заболяването е бактерията Vibrio cholerae. Характерно за заболяването е интоксикация, дехидратация, поражения в тънкото черво и висока смъртност. В повечето случаи смърт настъпва след 18 - 20 часа, ако не се предприеме своевременно лечение. В най-тежката си форма заболяването може да предизвика смърт до три часа. Заразяването става със заразена и замърсена храна, вода, замърсени ръце и по фекално-орален път. Характеризира се с бързо епидемично разпространение.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Novini.bg

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниСнимкиМикробиологияЛюбопитноМедицински изследванияЛайфстайлНормативни актове