Начало Здравна медиа Здравни новини Над 2000 души на ден се разболяват от холера в Йемен

Над 2000 души на ден се разболяват от холера в Йемен

Над 2000 души на ден се разболяват от холера в Йемен - изображение

В Йемен се разраства с бързи темпове огромна епидемия от холера. Регистрират се над 2000 души на ден от заболяването. Това съобщиха от Световната здравна организация.

Смъртоносната болест вече е взела около 1170 жертви в страната, а броят на заболелите за ден нараства изключително бързо.

Говорителят на СЗО Тарик Ясеравич заяви, че поради военния конфликт в Йемен е много трудно да се контролира заразата и да се овладее ситуацията. Той изрази своята загриженост и тревожност от нарастващата смъртоносна болест.

Гражданската война в арабската страна, гладът и липсата на достъп до чиста вода изключително много усложняват обстановката и благоприятстват разпространението на епидемията. Здравната система в страната не е в състояние да се справи с положението, болничните заведения са препълнени, медикаментите и течностите за венозно хидратиране на организма са на привършване.

Представителят на "Спасете децата" в Йемен Грант Причард алармира за увеличаване на спешната финансова помощ, за да може да се води адекватна борба с нарастващото заболяване.

Началото на епидемията стартира от 27 април. Световната здравна организация следи данните на заразените и смъртни случаи. От избухването на холера до сега организацията е регистрирала над 170 хиляди случая на заразени в Йемен.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Gulf News5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниСнимкиМикробиологияЛюбопитноМедицински изследванияЛайфстайлНормативни актове