Начало Здравна медиа Здравни новини Сателитите помагат да се предскаже избухването на холера

Сателитите помагат да се предскаже избухването на холера

Сателитите помагат да се предскаже избухването на холера - изображение

Сателитите помагат да се предскаже избухването на холера - поредната новост дава надежда чрез превенция да бъдат спасени хиляди. Успешният тест е проведен в Йемен през месеца май миналата година. Учените използват сателитна информация, за да определят възможността за избухване на холера в Йемен и успяват. Те предсказват огнище, което се активира няколко седмици по-късно.

За да направи прогнозата, екипът използва няколко спътника за наблюдение на температурата, съхранението на водата, валежите и състоянието на почвата. След това изследователите комбинират тези първични данни със специално създаден алгоритъм. Така те успяват да уточнят кои области са най-рискови.

Специалистите определят тази поредна новост като животоспасяваща, особено като се има предвид, че повече от 100 000 души умират годишно от холера. Учените поясняват, че общностите, които живеят във вътрешността са много по-неподготвени за болестта, те не се ваксинират, нито имат решения за отстраняването на дехидратацията, която много често убива, преди още да се развие болестта. В този смисъл профилактиката е в основата, а използването на спътниците може да се превърне в най-разпространения и жизненоважен инструмент за справяне както с холерата, така и с други заболявания, които крият реални рискове от избухването на епидемии и дори пандемии.

По същия начин вече е осъществена прогноза за появата на менингит в Африка и Сахалин и са предвидени огнища на малария в тропическите гори на Амазонка.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: gearmix.ru

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СнимкиНовиниМикробиологияИсторияЛюбопитноИзследвания