Начало Здравна медиа Любопитно Екология Ел Ниньо оказва влияние на разпространението на холера в Африка

Ел Ниньо оказва влияние на разпространението на холера в Африка

Ел Ниньо оказва влияние на разпространението на холера в Африка - изображение

Екваториалното тихоокеанско течение "Ел Ниньо" има отношение и влияние със случите на преразпределение на холера в Африка. Това е от особена важност за намаляване броя на заболелите и смъртността. За закономерността сигнализират специалисти от университета „Джон Хопкинс" в Балтимор.

В Източна Африка, когато течението е топло, са регистрирани около 30 000 случая повече на година. В източната част на континента броят им е с 30 000 по-малко спрямо годините, в които явлението не присъства. Тези резултати са установили учените на базата на 17 000 наблюдения на холерни огнища на година на целия континент за период от 14 години. Установено, че няма разлика между общия брой заболели от холера през години с и без течението „Ел Ниньо". Интересната закономерност еобаче, че те се разпределят по различен начин по географската територия на континента.

Населението на Африка в районите на разпространение на холера е средно 177 милиона души, което отчетливо се увеличава с „Ел Ниньо". Забелязва се дори утрояване на регистрираните заболели.

Холера е инфекциозно заболяване, с тежка клинична картина. Характеризира се с поражения на тънкото черво, интоксикация, дехидратация, висока температура и висока смъртност. Бактериалната инфекция, причинена от бактерията Vibrio cholerae често се предава чрез заразена вода, хранителни продукти или мръсни ръце.

"От шест до дванадесет месеца предварително може да се предвиди връщането на „Ел Ниньо“. Ако се позиционират и медицински пунктовена определени места, това значително ще намали броя на заболелите, разпространението на заболяването и смъртните случаи", обяснява проф. Джъстин Леслър.

Течението оказва силно влияние върху климата на земята. Предизвиква увеличаване на валежите в Източна Африка и намаляването им в по-сухите южни и северни райони на континента.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: philstar.comОще по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСнимкиМикробиологияИсторияМедицински изследванияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съвети