Начало Здравна медиа Здравни новини УНИЦЕФ предвижда нова вълна от холера в Йемен

УНИЦЕФ предвижда нова вълна от холера в Йемен

УНИЦЕФ предвижда нова вълна от холера в Йемен - изображение

"Нека не се заблуждаваме. Холерата ще се завърне. Само след няколко седмици започва дъждовният сезон и без сериозна и незабавна инвестиция, холерата отново ще порази децата на Йемен", заяви директорът на УНИЦЕФ за Близкия Изток и Северна Африка, Герт Капелаере, в навечерието на третата годишни от гражданската война в страната.

На пресконференция в Йордания, разказваща за едноседмичното посещение в Йемен, Капелаере обвини двете страни в конфликта, Саудитска Арабия и йеменските бунтовници - хути, че водят "безчувствена и брутална война на гърба на децата".

Капелаере каза още, че са били необходими месеци преговори с двете враждуващи сили в страната, за да получи разрешение за старта на ваксинационната програма. Някои от военните фракции, обаче, продължават да забраняват вноса на фотоволтаици, които да помогнат при изпомпването на питейна вода.

Да се позволи достъпът на УНИЦЕФ в страната беше един от многото призиви, отправени по повод третата годишнина от войната. Групите за помощ призоваха фракциите и техните регионални спонсори да осъзнаят, че само политическо, а не военно решение може да спаси страната от по-нататъшно бедствие.

Миналата година повече от 1 милион деца в страната са загинали, поради липса на ваксина или достъп до чиста питейна вода. На всеки 10 минути едно дете в Йемен умира от предотвратимо заболяване.

"Отнема ни безкрайно много време, енергия и пари, за да разрешим проблеми, за които никога не се е налагало да преговаряме. Животът на децата не може да бъде обект на преговори. Нито една от враждуващите страни не показа дори за секунда каквото и да е уважение към свещения принцип за закрила на децата", заяви Капелаере.

Над 500 000 подрастващи в Йемен са лишени от образование, заради разрастващата се криза в страната. Повече от 500 училища са унищожени, а учителите в страната не получават заплати.
"Два милиона йеменски момчета и момичета вече не посещават училище или никога не са имали възможност да пристъпят в класните стаи", каза още Капелаере.

По статията работи: Богдана Георгиева
Източник: theguardian.com
Снимка: ap.org

0.0, 0 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

МикробиологияСнимкиНовиниИсторияЛюбопитноИзследвания