Начало Здравна медиа Здравни новини Забравен антибиотик може да помогне в борбата със супербактериите

Забравен антибиотик може да помогне в борбата със супербактериите

Забравен антибиотик може да помогне в борбата със супербактериите - изображение

Антибиотик, забравен от откриването му преди 40 години, днес може да се използва за борба с инфекции, причинени от бактерии и застрашаващи живота.

Октапептините са открити в края на 70-те години на миналия век, но бързо са забравени, защото периодът изобилства от нови видове антибиотици и хиляди изследователи, които им посвещават време, усилия и научни разработки.

Ситуацията в последните години обаче е различна. Според специалистите един от най-сериозните проблеми е свързан с резистентността. Именно нуждата от нови медикаменти провокира учените да коригират отношението си към октапептините и тяхната ефективност в борбата срещу супербактериите.

Изследователи от Университета в Куинсланд, Австралия, успяват да подобрят ефективността на антибиотиците особено по отношение на резистентността към лекарства. Както обяснява проф. Мат Купър проучването е предизвикано точно от спешната необходимост да бъдат създадени нови лекарства, които са в състояние да противодействат на широко разпространените инфекции в света. Той вярва, че са поставили основата за разработването на ново поколение антибиотици.

Проблемът, свързан с инфекции, които са устойчиви на антибиотици, е толкова сериозен, че бива определян като „катастрофална заплаха“. Например, още преди 5 години проф. Дам Дейвис от Великобритания предупреди, че ако не бъдат предприети действия, то след двайсет години всеки може да умре, защото и най-простите инфекции няма да могат да се лекуват с антибиотици.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: gearmix.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияТестовеЛюбопитноЛеченияСнимкиКлинични пътекиБотаникаЗдравни съветиАлт. медицинаХранене при...Видео