Начало Здравна медиа Здравни новини 21% от българите прекъсват лечението си с антибиотик преди да са излекувани

21% от българите прекъсват лечението си с антибиотик преди да са излекувани

21% от българите прекъсват лечението си с антибиотик преди да са излекувани - изображение

Двадесет и един процента от българите не довършват курса си на лечение с антибиотици и го прекъсват, когато се почувстват по-добре, стана ясно на пресконференция по повод Световната седмица за отговорно прилагане на антибиотици. Същевременно нашата страна е на средно ниво по употреба на антибиотици в доболничната помощ. Изразено в проценти, това се равнява на 80 на сто от общото потребление в хуманната медицина. Три четвърти от сънародниците ни не са осведомени за вредите, които нанася ненужният или неправилен прием на този вид лекарства.

На публичното събитие ръководителят на българския офисана Световната здравна организация (СЗО) д-р Скендер Сила, проф. д-р Тодор Катранджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, шефът на Националната референтна лаборатория по антибиотична резистентност д-р Иван Иванов коментираха резистентността към този вид медикаменти и в каква заплаха се превръща тя за човешкото здраве и за безопасността на храните. Отслабването на действието на антибиотиците става по естествен път, но неправилната им употреба при хора и животни застрашително ускорява процеса.

Заболявания като гонорея, туберкулоза и пневмония вече са трудно податливи на подобно лечение и лекарствата за тях стават все по-неефективни. В Европа всяка година от инфекции, при които не са подействали антибиотиците, умират 25 000 души, в света жертвите са 700 000. До 2050 г. е вероятно тази причина за летален край да стане по-честа от смъртта, предизвикана от рак.

За да се намалят пораженията върху здравето на хората, е необходимо да се спре прекалената или превантивна употреба на антибиотици за заболявания, при които те нямат ефект. Не бива да се предписват и приемат по-силни от нужното медикаменти. Трябва да се ограничи и използването на широкоспектърни антибиотици в случаите, когато могат да се прилагат такива, действащи на конкретни бактерии. Правенето на антибиограма може да предотврати всички тези проблеми, а пациентите ще допринесат много, като спазват предписаното им лечение и не си самоназначават такова.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: dnevnik.bg
Снимка: actualno.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияТестовеЛюбопитноЛеченияСнимкиБотаникаКлинични пътекиХранене при...Здравни съветиАлт. медицинаВидео