Начало Здравна медиа Здравни новини Забраниха цените на лекарствата без рецепта да се повишават още две години

Забраниха цените на лекарствата без рецепта да се повишават още две години

Забраниха цените на лекарствата без рецепта да се повишават още две години - изображение

Министерски съвет взе решение цените на лекарствата, които се отпускат без рецепта, да останат замразени през следващите две години. Забраната важеше и през последните три години, а сега управляващите я удължават с мотива, че този вид медикаменти не подлежат на регулация и не са на регистрационен режим.

Притежателите на разрешения за употреба или техни представители няма да имат възможност да повишават стойността на лекарствата без рецепта. От фармацевтичния бранш са на мнение, че забраната за повишение на цените на този вид медикаменти цели единствено социален отзвук. Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки в България Николай Костов коментира, че решението на Министерския съвет противоречи на принципите на свободния пазар. Регулацията, която извършва държавата, трябва да засяга лекарствата, които са с рецепти и се покриват от НЗОК. Цените на останалите медикаменти би трябвало да са резултат от конкуренцията между фирмите, от предпочитанията на клиентите и други.

Министерски съвет взе решение за изменение на списъка с комбинирани лекарства, заплащани от Здравната каса. От него ще бъдат извадени медикаментите, които съдържат съставка, разрешена за свободно закупуване от аптеките. Броят на тези лекарства е малък и пациентите няма да усетят съществена разлика.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: trud.bg
Снимка: menshealth.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниНормативни актовеЛайфстайлЛюбопитноАнкетиСоциални грижиСнимкиСпециалистиЗдравни съветиПроизводителиИсторияАптекиЛеченияОрганизацииРецептиОткритияКлинични пътекиНаправления в медицинатаГеография