Начало Здравна медиа Здравни новини Фармацевтичните компании се обявиха против идеята за централизирано договаряне на лекарствата

Фармацевтичните компании се обявиха против идеята за централизирано договаряне на лекарствата

Фармацевтичните компании се обявиха против идеята за централизирано договаряне на лекарствата - изображение

Идеята на министъра на здравеопазването в оставка Петър Москов за централизирано договаряне на лекарствата трябва да бъде преразгледана, настояват фармацевтични фирми.

За договарянето бе обявена обществена поръчка за 1,2 милиарда лева.

Фирмите обаче изразиха своето притеснение от факта, че въпросната процедура ще доведе до дестабилизиране на сектора, а оттам и до ограничаване на достъпа на българските пациенти до нужната им терапия.

Основната причина за това е, че от една страна липсват критерии за подбор на включените в поръчката лекарства, а от друга - избирателно се подбират определени продукти, което нарушава конкуренцията и ограничава участието на определени производители.

В отворено писмо до премиера в оставка Бойко Борисов, председателят на здравната комисия Даниела Дариткова и министърът на здравеопазването Петър Москов, производителите и дистрибуторите на лекарства настояват преди електронният търг да влезе в сила, да бъде направена сериозна ревизия.

Снимка: solupharm.co.ke

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниНормативни актовеЛайфстайлЛюбопитноАнкетиСнимкиСпециалистиЗдравни съветиПроизводителиИсторияОрганизацииАптекиЛеченияРецептиСоциални грижиОткритияКлинични пътекиНаправления в медицинатаГеография