Начало Здравна медиа Здравни новини Задържаха български лекари в Сърбия

Задържаха български лекари в Сърбия

Задържаха български лекари в Сърбия  - изображение

Трима български лекари бяха задържани в Босилеград, Сърбия. Специалистите са били част от хуманитарна мисия и е трябвало да осигурят безплатни медицински прегледи на хората в района. Медиците са били поканени от КИЦ „Босилеград“ на 10 ноември и още с пристигането си са започнали консултативни прегледи. Безвъзмездната хуманитарна акция обаче бе провалена от местната полиция в Босилеград заедно с Отдела на Здравната инспекция в Ниш при Сръбското министерство на здравеопазването. Тримата български лекари по вътрешни болести, УНГ и очен специалист бяха арестувани и прекараха повече от 6 часа в местното полицейско управление без обяснения. След намесата на Генералното консулство на Република България и на генералния консулт Едвин Сугарев от Ниш медиците бяха пуснати от полицията.

Сръбските власти обясняват акцията с липсата на разрешително. Според български политици обаче, това е кампания срещу българите като население в Западните покрайнини.

Случаят е сериозно нарушение на българо-сръбската политика на сътрудничество в момент, когато Сърбия кандидатства за присъединяването си към Европейския съюз“, отбеляза проф. Лозан Митев, председател на Гражданския комитет „Западни покрайнини“.

Нарушението според сръбските медицински власти е, че българските лекари не е трябвало да провеждат прегледите в КИЦ-а, защото той не отговарял за тази цел на сръбските закони. По този повод санкциите са били отправени към управителя, а не към българските лекари. От КИЦ „Босилеград“ изразиха своето огорчение и недоволство от факта, че сръбските власти лишиха десетки граждани да се възползват от безплатната медицинска помощ на лекари от Първа МБАЛ-София, които на свои разноски поеха хуманитарната инициатива да окажат помощ на граждани без възможности.

Според представители в българската политика акцията е показателна и има връзка с проведеното посещение на председателя на Народното събрание на България г-н Димитър Главчев в Белград, на което бяха поставени редица въпроси относно правата и положението на българското малцинство в Сърбия пред сръбски политици и държавници.

Предстои тази седмица българският посланик в Сърбия Радко Влайков да поиска обяснение от сръбските власти за акцията и задържането на българските лекари в Босилеград.

Важно е да се разбере първоизточникът на акцията, за да се предприеме категорична позиция. Водят се разговори на ниво външно министерство, вътрешно министерство, полиция, както и Здравно министерство на Сърбия. Все още се разясняват нещата по какъв механизъм да се провеждат подобни хуманитарни инициативи, които да бъдат в рамките на закона и местните власти да нямат основание по подобен тип действия“, коментира Радко Влайков пред Нова телевизия.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: focus-news.net, nova.bg
Снимка: focus-news.net

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиСнимкиСпециалистиЛайфстайлИсторияЗдравни съветиНормативни актовеОрганизацииЗаведенияЛюбопитноЛичностиТестовеГеографияАнкети