Начало Здравна медиа Здравни новини Започват тестове върху хора на "ваксина", която ще елиминира рака

Започват тестове върху хора на "ваксина", която ще елиминира рака

Започват тестове върху хора на "ваксина", която ще елиминира рака - изображение

"Ваксина", инжектирана директно в туморите на мишки, която елиминира всички ракови клетки, включително и нетретирани метастази, ще бъде приложена и върху хора. Изследването вече се прилага върху пациенти с лимфоми.

Ефикасността на новото лечение предстои да бъде тествана. В клиничното изследване ще се включат 15 пациенти с начален стадий на лимфома, за да се провери дали терапията ще има същият ефект върху хора.

Потенциалното лечение, което повлиява много различни видове рак, е разработено от учени от Стандфорския университет. Те използват два агента, които стимулират имунната система на организма и елиминират нуждата от химиотерапия.

"Когато използваме тези два агента заедно, виждаме премахването на туморите в цялото тяло. Този подход заобикаля необходимостта от идентифициране на специфичните клетки, които ракът разрушава и не изисква активиране на цялата имунната система или персонализиране на клетките на имунната система при пациента", казва старшият изследовател, онкологът Роналд Леви.

Раковата имунотерапия крие своите опасности, тъй като раковите клетки се произвеждат от тялото, но имунната система не ги възприема като заплаха за организма по начина, по който идентифицира вирусите.

Ето защо при някои от случаите, в които се прилага имунотерапията, лечението се фокусира върху това да тренира имунната система, така че тя да разпознава раковите клетки като проблем.

Това може да е ефективно лечение, но често то включва извличането на клетките на имунната система от тялото на пациента, генетичното им препрограмиране, за да атакуват рака и обратното им инжектиране в тялото на пациента - процес, който е както скъп, така и отнемащ твърде много време.

Ваксината, предлагана от Станфорд е много по-евтина и лесна за прилагане. Тя не работи на познатия досега принцип. Вместо да разчита на профилактично прилагане преди заболяването да се разпростре, тя се инжектира директно в засегнатите от тумора места.

"Нашият подход разчита на еднократно прилагане на много малко количество от двата агента, които да стимулират клетките на имунната система директно в раковото образувание. При мишките това доведе до изумителни резултати, включително върху туморните образувания в цялото тяло на животните", обясни Леви.

Ваксината използва особеностите на имунната система. Докато туморът нараства, клетките на имунната система, включително Т-клетките, разпознават необичайните протеини на раковите клетки и се задействат, за да ги унищожат.

Раковите клетки могат да развият мутации, за да избегнат разрушаването от имунната система и да потиснат Т-клетките, които атакуват абнормалните клетки. Новата ваксина работи, като реактивира тези Т-клетки. Тя съчетава два ключови агента. Първият е малка част от ДНК веригата, наречена CpG олигонуклеотид. Съчетан с други близки клетки на имунната система този агент, усилва генната експресия на активиращия рецептор на Т-клетките, наречен OX40, който е част от тумор некрозис фактора. Вторият агент е антитяло, което се свързва с OX40 и активира Т-клетките, за да се преборят с раковите клетки.

Микрограми от тези два агента се инжектират заедно директно в тумора. Това означава, че те активират само Т-клетките, които са вътре в раковото образувание - тези които вече са разпознали раковите клетки като заплаха. Така започва разрушаването на тумора. Някои от Т-клетките, обаче, напускат засегнатата част и започват да елиминират други ракови образувания в тялото.

По време на тестовете лабораторните мишки са инжектирани с лимфоми на две места и генетично са модифицирани да развият рак на гърдата. Лечението е приложено само върху един от туморите. При 87 от 90-те мишки и двата лимфона са напълно унищожени и те са напълно излекувани. При останалите 3 гризача се е проявил рецидив на лимфона, но след повторно прилагане на лечението и те са се възстановили напълно.

Екипът продължава тестовете като инжектира животните с лимфома и рак на дебелото черво, като инжектира само лимфомата. Лимфомата е унищожена, но не и ракът на дебелото черво. Това означава, че Т-клеките в раковите образувания са специфични и лечението има своя лимит. По думите на изследователите третирането на само един от туморите често, но невинаги, предотвратява повторната му поява и увеличава продължителността на живота при животните.

Изследването, обаче, доказва, че имунотерапията е възможна и без генетично модифициране на клетките извън тялото. Не е необходим и процесът, използван от предишната ваксина, който изисква да се извлече РНК, засегнато от рака, да се излекува и тогава да се инжектира обратно в тялото, прилагайки електрически заряд, за да го достави в клетките на имунната система.

Ако лечението е ефективно в бъдеще, то може да се прилага върху тумори, преди те да са хирургически отстранени или дори да предотврати развитието на метастази и рецидив на заболяването.

"Не мисля, че има ограничение за вида тумори, които бихме могли да лекуваме, стига те да са инфилтрирани от имунната система", каза още Леви.

По статията работи: Богдана Георгиева
Източник: sciencealert.com
Снимка: we-care.co.za

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноИсторияЛайфстайлЗдравни съветиАлт. медицинаПатологияЛеченияФизиологияБотаникаАнкетиИзследванияНормативни актовеКлинични пътеки