Начало Здравна медиа Здравни новини Започна 12-тото издание на Седмицата за предпазване от рак на маточната шийка

Започна 12-тото издание на Седмицата за предпазване от рак на маточната шийка

Започна 12-тото издание на Седмицата за предпазване от рак на маточната шийка - изображение

Началото на проявите беше дадено днес в сградата на българския парламент. Седмицата, посветена на профилактиката и начините да се предпазим от рака на шийката на матката, ще бъде отбелязана с тематични щандове, където може да се получи разнообразна информация за единственото раково заболяване, поне до момента, което е предотвратимо.

От 23 до 25 януари всички, които проявяват интерес могат да научат подробности за Националната програма за първична профилактика. България е една от 91 държави в света, които разполагат с подобни програми за имунизация, които се финансират с публични средства. Благодарение на програмата ваксинирането е безплатно за момичетата на 12 и 13 години.

На церемонията по откриването днес д-р Стефан Константинов, който оглавява Университетската онкоболница, представи актуална информация за заболеваемостта у нас. През 2014-а и 2015 г. има по 1000 жени с такава диагноза. Смъртните случаи са 349 за първата година и 381 за втората. Данните поставят страната ни на едно от първите места в Европа както по заболеваемост, така и по смъртност. Статистиката показва още, че от 1980 г. до 2015-а смъртността се е увеличила три пъти.

В световен мащаб заболяването заема четвърто място. Всяка година 61 000 жени от Стария континент биват диагностицирани, а за 26 000 краят е летален.

В същото време д-р Валери Цеков от сдружението по иновативна медицина обясни, че ваксините са с висок индекс на безопасност и са ефективни, а когато те се съчетаят с редовните прегледи и цитонамазки, осигуряват почти 100% защита от заболяването.

Според научните публикации от последната година в страните, където ваксинационният обхват е висок, е налице спад на инфекциите до 90%, намалели са и случаите на предракови лезии на шийката на матката сред ваксинираните млади момичета и жени до 26 години.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: PR Play Ltd

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияЛюбопитноСнимкиАлт. медицинаЛеченияСоциални грижиВидеоЗдравни съветиАнкетиЛайфстайлТестове