Начало Здравна медиа Здравни новини Заразата от морбили продължава да циркулира, макар че за момента е ограничена

Заразата от морбили продължава да циркулира, макар че за момента е ограничена

Заразата от морбили продължава да циркулира, макар че за момента е ограничена - изображение

Заразата от морбили за момента е ограничена, но вирусът продължава да циркулира, твърди държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Пациентите, развили усложнения, вече са в средно тежко състояние, само двама имат нужда от по-сериозно интензивно лечение. По думите на специалиста дори и след 1-2 години могат да се проявят късни усложнения. По тази причина болните сега деца трябва да се наблюдават през този период.

Оказа се, че децата, които се заразиха с морбили, са били в контакт в болницата в Разлог с носител на вируса. Натрупването на грешки в това отношение трябва да покаже ясно, че инфекциозните заболявания трябва да се лекуват в съответните инфекциозни клиники или отделения. Не трябва да се допуска случаите на болни от морбили да станат в епидемични размери, въпреки че вирусът винаги ще има възможност да се промъкне. Д-р Кунчев обяснява, че хората, които не са имунизирани, ще се заразят независимо от възрастта си.

От здравните власти са изпратили писма до общопрактикуващите лекари да разгледат списъците с пациентите си и тези до 18-годишна възраст дали са ваксинирани срещу морбили, за да се ограничи епидемичния взрив.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: 24chasa.bg
Снимка: monitor.bg

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗдравни проблемиХранене при...ВидеоИнтервютаЛюбопитноИсторияБотаникаЛеченияСоциални грижиЛайфстайл