Начало Здравна медиа Здравни новини Заразените с ХИВ нарастват в Източна Европа, намаляват в Западна

Заразените с ХИВ нарастват в Източна Европа, намаляват в Западна

Заразените с ХИВ нарастват в Източна Европа, намаляват в Западна - изображение

Над 130 000 души са новодиагностицираните с ХИВ в Източна Европа за миналата година, съобщават световните експерти по обществено здравеопазване. Това е най-голямото нарастване за региона. За разлика от това специалистите отчитат намаляване на новите случаи в Западна Европа.

През 2017 г. се отбелязва 20-процентно понижаване спрямо 2015 г. на мъжете, които правят секс с мъже и оттам идва редуцирането на новодиагностицираните в страните от ЕС. Близо 160 000 души са регистрираните с ХИВ, вируса, който причинява СПИН. Данните са от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията и СЗО.

"Трудно е да се говори за добра новина в сравнение с още една година с неприемливо висок брой хора, заразени с ХИВ", коментира Сузана Якаб, шеф на регионалния офис на СЗО. Агенцията за борба срещу СПИН към ООН предупреди преди месеци, че самодоволството стопира борбата срещу глобалната епидемия, като темповете на напредък не съвпадат с това, което е необходимо. Около 37 млн. души по света са заразени с ХИВ.

Докладът на здравните власти покава, че една от причините за продължаващото съществуване на ХИВ в Европа е, че много хора са диагностицирани късно. Така те са по-склонни да го предадат и ще бъдат в напреднал стадий на инфекцията.

От началото на епидемията през 80-те години досега повече от 77 млн. души по света са заразени с ХИВ. Близо половината от тях - 35,4 млн., са починали от СПИН.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: medicalnewstoday.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияТестовеАлт. медицинаИнтервютаНормативни актовеЛюбопитноЛеченияЗдравни проблемиБотаникаЛайфстайлИзследвания