Начало Здравна медиа Здравни новини В страната навлиза тест за изследване на ХИВ и чрез слюнка

В страната навлиза тест за изследване на ХИВ и чрез слюнка

В страната навлиза тест за изследване на ХИВ и чрез слюнка - изображение

Нова тенденция очертава тревожни изводи, а именно, че все повече инфектирани мъже достигат до СПИН. Мнението е на управителя на столичния Център за сексуално здраве CheckPoint Елена Биринджиева. Констатацията се отнася главно за представители на силния пол, които правят секс с мъже.

Резултатите от дейността на центъра показват, че са изследвани 1100 хомосексуални мъже, от които всеки 20-ти дава положителен тест за ХИВ. Данните сочат, че в организацията са открити 90 на сто от всички инфектирани с вируса столичани и 30 на сто от заразените в страната. В CheckPoint тестването е анонимно и безплатно и освен по стандартния начин с изследване на кръв, проверката може да стане и чрез слюнка. Опция за желаещите да проверят здравния си статус конкретно с теста със слюнка е той да бъде направен в центъра или вкъщи. Точността му е много висока, резултатът е готов за 20 минути. Отскоро е въведен в нашата страна като средство за изследване за ХИВ и е достъпен и в другите градове на България.

До момента хората от CheckPoint са осигурили 60 теста на хора, които искат да се изследват. Оказало се, че двама от тях получили положителен резултат. От центъра предлагат услугата и изпращане по пощата на слюнковия тест на желаещите да се проверят. Другото място в София, където се предоставя той, е в център „Рейнбоу хъб“, популярен сред гей общността.

Статистиката показва, че от началото на 2018 г. 161 души, предимно мъже, са научили, че са носители на ХИВ вируса. До август в секторите за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН се водят 1430 души, от които 93% са на съвременната антиретровирусна терапия. Чрез нея инфекцията се контролира и може да се стигне до нулев вирусен товар, което дава възможност на хората да водят нормален живот и премахва опасността да заразят партньорите си.

Основна роля в борбата с ХИВ имат неправителствените организации, които са в пряк контакт с най-рисковите групи, сред които основно са мъжете, правещи секс с мъже. В дейността им влизат организирането на групи за взаимопомощ, психологическа подкрепа, консултации, насочване на новорегистрираните заразени към процедурите и получаването на най-ефективната терапия. Служителите в центровете си поставят като задача да повишат информираността сред ЛГБТИ обществото и стимулирането на тестването за ХИВ.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: 24chasa.bg
Снимка: theconversation.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноФизиологияХранене при...Алт. медицинаЛайфстайлИзследванияКлинични пътекиИнтервютаТестовеИсторияНормативни актовеБотаникаЛеченияЗдравни проблемиЗдравни съветиПсихологияСнимкиСпортАнкетиДиети