Начало Здравна медиа Здравни новини Съществуват носители на ХИВ с естествена способност да потискат вируса

Съществуват носители на ХИВ с естествена способност да потискат вируса

Съществуват носители на ХИВ с естествена способност да потискат вируса - изображение

Учени идентифицираха двама пациенти с ХИВ, чиито имунни клетки контролират вируса години след инфекцията. Изненадващото е, че и двамата имат големи количества вирус в заразените клетки, но не показват вирусно натоварване при кръвните тестове. Данните са все още оскъдни, но откритието дава надежда, че дългосрочната вирусна ремисия може да бъде възможна за повече хора.

Изследователи от „Джон Хопкинс“ публикували доклад с разкритията си в Journal of Clinical Investigation Insight. Той показва, че един от пациентите от 20 години живее с ХИВ. Няколко години бил подложен на антиретровирусна терапия, която след това прекратил. Повече от 15 години бил „освободен“ от вируса. „Нашите открития сочат, че ранното лечение с антиретровирусна терапия (ART) може да нулира имунната система на пациента до степен, при която вирусът може да бъде контролиран дори при спряна ART“, казва д-р Джоел Бланксън, професор по медицина.

ХИВ инфектира така наречените CD4 заедно с Т-клетките от имунната система и ги използва за репликиране и генериране на повече вируси. По време на ранния етап на инфекцията друг вид имунни клетки - CD8 + Т-клетки, разпознават и убиват ХИВ-заразените CD4 + Т-клетки. Но вирусът се възпроизвежда толкова бързо, че те не могат да се справят и накрая самите те загиват.

За целта на проучването специалистите изследвали двама мъже, заразени с ХИВ, при които при рутинни тестове не се откриват нива на вируса. Единият е така нареченият елитен супресор, който носи генетичен маркер в своите имунни клетки. Той му позволява естествено да поддържа ниски нивата на вируса без лечение. Другият пациент е определен като следтерапевтичен контролер, който бил подложен на ART в продължение на няколко години, спрял я преди 15 г. и не носи никакви защитни генетични маркери.

През годините по време на редовните им прегледи лекарите им взимали кръвни проби за тестване на вирусното натоварване. От тях изследователите отделили CD4 + Т клетки. И при двамата имало голям брой ХИВ-инфектирани CD4 + Т клетки, въпреки че нямало измерваем вирусен товар в кръвта, което е необичайна характеристика за всеки носител на ХИВ, който е способен да контролира вируса.

Преди учените смятаха, че голям вирусен резервоар в CD4+ T-клетките представлява пречка за унищожаването на ХИВ, защото съдържа копия на вируса, които могат да се размножават и разпространяват. Но изглежда това не се случва при двамата мъже и по тази причина изследователите се заели да разберат защо.

След като са събрани проби от пациентите през годините, изследователите изолират вируса от контролера, подреждат генетичния материал и установяват, че вирусът от 2010 г. и две проби, събрани 6 месеца отделно през 2017 г., са идентични. Този резултат е изненадващ, тъй като обикновено ХИВ мутира като естествен процес на еволюция и така най-силните версии се разпространяват.

„Фактът, че вирусите са напълно идентични, предполага, че репликацията е станала чрез процес, известен като клонова експанзия. При него се разграничават заразените клетки в резервоара, което води до точни копия на всички вирусни гени, които се правят“, коментира Блакстън.

След установяването на еднаквостта на вирусите учените искали да разберат дали CD8 + Т-клетките играят роля в контрола на вируса. Специалистите ги изолирали от всеки пациент и ги смесили с инфектирани CD4 + Т-клетки от същия човек. След това смесили CD8 + Т-клетки от други неконтролирани пациенти с техни собствени заразени CD4 + Т-клетки. Установили, че собствените CD8 + Т-клетки на контролера са способни да потиснат вируса на пациента, но неконтролираните не могат да потиснат своя собствен вирус. Това предполага, че поведението на контролера на CD8 + Т-клетките е ключов фактор защо мъжете са успели да поддържат неоткриваеми вирусни натоварвания за продължителен период от време въпреки големия брой инфектирани CD4 + Т-клетки.

Изследователите са на мнение, че резултатите показват, че може да възникне функционално излекуване въпреки големия вирусен резервоар.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: pixabay.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниТестовеАлт. медицинаИнтервютаИсторияЛюбопитноБотаникаЛайфстайлНормативни актовеЛеченияЗдравни проблемиИзследвания