Начало Здравна медиа Здравни новини За половин век в „Александровска“ са извършени 1500 трансплантации

За половин век в „Александровска“ са извършени 1500 трансплантации

За половин век в „Александровска“  са извършени 1500 трансплантации - изображение

Първата успешна трансплантация в България е осъществена през 1969 г. От тогава до днес в УМБАЛ „Александровска“ са осъществени 1500 трансплантации, от които 35% са от жив, а 65% от трупен донор.

По време на тържествата, посветени на 50-та годишнина и организирани от екипа на „Александровска“ в партньорство с Българското урологично дружество, медици и гости си припомниха за 1 февруари 1969-а, когато се реализира и първата успешна органна трансплантация.

Проф. Христо Куманов, който е бил част от екипа тогава, се върна назад във времето и припомни, че в началото са правени трансплантации на животни, чрез които лекарите се подготвят. След дълго експериментиране се стига и до датата 1 февруари, когато 49-годишна жена от Враца получава бъбрек. Донорът е 42-годишен мъж, починал от мозъчен тумор. Всъщност тази интервенция дава право на страната ни да бъда сред пионерите в областта на трансплантациите.

Днес в болницата има четири подготвени екипа и очевидно пътят, който тя е извървяла, е впечатляващ.

Данните показват, че в момента за бъбречна трансплантация чакат 1100 души, 4000 са на хемодиализа. В „Александровска“ наблюдават 670 души, на които е присаден бъбрек.

И през 2019 г. най-големият проблем продължава да бъде липсата на донори. От здравното министерство имат идея да започнат реализацията на донорска програма, според която на картонче, което може да бъде носено до личните документи да бъде вписано изричното съгласие за даряване на органи.

Част от тържествата на 11 март беше и юбилейната научна сесия, по време на която бяха представени съвременните постижения в областта на бъбречните трансплантации.

По повод юбилея почетен знак за цялостен принос получи проф. Петър Панчев, а проф. Христо Куманов, доц. Георги Теневи д-р Колю Николов бяха наградени като основоположниците на трансплантационната дейност в България.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: bgonair.bg

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗаведенияСпециалистиИсторияПатологияСнимкиЛеченияЛайфстайлЛюбопитноОрганизацииНормативни актовеСпортИзследвания