Начало Здравна медиа Здравни новини За първи път в България поставиха цялостна "обърната" раменна протеза

За първи път в България поставиха цялостна "обърната" раменна протеза

За първи път в България поставиха цялостна "обърната" раменна протеза - изображение

За първи път в България успешно беше поставена т.нар. "обърната" раменна протеза на 70-годишна жена от Бургас.

Сложната операция беше извършена в Болница "Тракия" – Стара Загора".

Дясната ръка на възрастната пациентка е била напълно инвалидизирана в следствие на крайна степен на увреждане на ротаторния маншон, който осигурява стабилност и подвижност на раменната става.

"Заради дегенеративни хрущялни изменения и увредени меки тъкани около ставата жената е изпитвала и нетърпими болки. В подобна ситуация няма друг полезен ход, освен имплатнирането на този вид протеза", коментира д-р Петьо Братоев, завеждащ ортопедично отделение в болницата, който извърши операцията съвместно със свой хърватски колега – референтен хирург за Източна Европа на производителя на протезата - DePuy Synthes, част от компанията "Джонсън енд Джонсън".

За разлика от стандартната раменна протеза, при "обърнатата" изпъкналата страна на повърхността е към лопатката, а хлътнатата част към раменната кост. Тази особеност на импланта дава възможност да се възстанови подвижността и стабилността на ставата, въпреки тежкото увреждане.

В България са правени няколко опита за имплантация на такава протеза, но сега за първи път се постига цялостна реконфигурация на ставата.

"Операцията е доста по-сложна като техническо извършване, в сравнение с поставянето на нормална раменна протеза. Изисква опит и съобразяване с различни обстоятелства в триизмерното пространство", посочи д-р Братоев.

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниКлинични пътекиМедицински изследванияСпортЗдравни съветиСнимкиАлтернативна медицинаЛайфстайлЛеченияПсихологияЛюбопитноИсторияИнтервютаСпециалистиНормативни актовеЗаведенияХранене при...Ботаника