Начало Здравна медиа Здравни новини Златни наночастици върнаха зрението на слепи мишки

Златни наночастици върнаха зрението на слепи мишки

Златни наночастици върнаха зрението на слепи мишки - изображение

Изкуствени фоторецептори, изработени от златни наночастици и покрити с титанов диоксид върнаха зрението на три слепи мишки. Фоторецепторите са с дължина до 100 нанометра и биват поставени на мястото на пръчиците и колбичките. Имплантираните рецептори работят като реалните и връщат зрението на три слепи мишки.

Опитът е дело на китайски учени от Университета Фудан. Авторите обясняват, че златните фоторецептори работят без допълнителното използване на микроелектронни устройства, а това ги прави изключително удобни. Проверката на изследователите след имплантацията показва, че те реагират на зелена и синя светлина и на ултравиолетови лъчи, а когато директно към окото е насочена светлина, зениците се разширяват. Логичният извод е, че фоторецепторите са върнали зрението на мишките.

Китайските учени предполагат, създадените от тях фоторецептори от златни наночастици ще могат да се използват за пациенти с макулна дегенерация, ретинитис пигментоза и слепота, причинена от дегенерацията на фоторецепторите.

Преди да се тества върху хора обаче, предстоят още множество експерименти. Тяхната цел ще бъде да докажат безопасността на новото лечение както и да потвърдят ефективността му, след като бъде приложено на много по-голям брой животни.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: vesti.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноИсторияСнимкиЗдравни съветиЛайфстайлФизиологияХрани и ястияХранене при...Алт. медицинаНормативни актовеИзследванияОрганизацииРецептиБотаникаЛеченияСпециалистиЗаведения