Начало Здравна медиа Здравни новини Учени ще се борят с рака с наночастици

Учени ще се борят с рака с наночастици

Учени ще се борят с рака с наночастици - изображение

Американски учени създадоха наночастици, които, вкарани в организма, могат да “препрограмират“ имунните клетки, да ги насочат към раковите и по този начин да ги накарат да се борят с него.

Специалистите от Центъра за онкологични изследвания “Фред Хъчинсън“ в САЩ са ги разработили така, че да могат да пренасят гени, които да вкарат новата информация в така наречените химерни антигенни рецептори CAR. Рецепторите съдържат в себе си антитела, които се свързват с конкретни антигени, каращи имунните Т-клетки да се активизират. Влизайки във вътрешността на лимфоцитите, антигенните протеини препрограмират Т-клетките и си карат да унищожат раковите клетки.

С наночастиците не е необходимо да се извеждат извън организма имунните клетки и да се обработват. След тестването на способностите им да модифицират Т-клетките, учените установили, че продължителността на живота на болни от левкемия мишки се е увеличила средно с 58 дни. Изследователите се нуждаят от допълнителни проучвания преди методът да бъде приложен върху хора.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: connallymmc.org

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноИсторияЛайфстайлПатологияЗдравни съветиБотаникаАнкетиЛеченияАлтернативна медицинаМедицински изследванияНормативни актовеКлинични пътеки