Начало Здравна медиа Здравни новини Магнитни наночастици спират кървенето

Магнитни наночастици спират кървенето

Магнитни наночастици спират кървенето - изображение

Магнитно контролирани наночастици, съдържащи най-важния компонент на системата за съсирване на кръвта – тромбин, разработиха учени от Националния изследователски университет по информационни технологии, механика и оптика в Санкт Петербург.

Лекарството може да се прилага интервенозно и да отива директно до мястото на увреждането. В този случай наночастиците не са токсични за клетките в човешкото тяло и не причиняват странични ефекти. Очевидно учените са намерили начин за ефективна борба с вътрешното кървене, което е една от най-честите причини за смърт при травми.

Най-сериозният проблем пред медиците, когато спират вътрешното кървене, е свързан с това, че лекарството, което поставят, трябва да съсири кръвта само на мястото, което е наранено, а не да се разпространи и в други органи. Изследователите от Санкт Петербург предлагат решение точно на този казус и то е в използването на наночастици, контролирани от магнит.

В състава на медикамента има влиза ензимът, отговорен за коагулацията - тромбин. В лекарствените наночастици молекулите на ензима са затворени в специална пореста структура подобна на минерала магнетит. Това дава възможност движението на тромбина в тялото да бъде контролирано с помощта на външно магнитно поле.

Учените са тествали ефективността на наночастиците върху образци на човешка кръвна плазма. Опитът е показал, че тромбинът в наночастиците не е толкова активен, колкото свободния. Другият експеримент е извършен с модел на кръвоносен съд, за да се види как действат наночастиците, когато съдът е повреден. Оказва се, че локализацията компенсира намаляването на активността. Наночастиците намаляват времето на коагулация с 6,5 пъти. 15 пъти по-ниска е общата загуба на кръв.

Учените предполагат, че в бъдеще е напълно възможно създаването на инсталации за магнитнорезонансно изобразяване, които ще позволят целенасочено въздействие върху онази част от тялото, в която е настъпило кървенето. Именно тази концентрация в наранената област ще увеличи ефективността на лекарството.

Изследователите са категорични, че за да се разбере колко обещаващо е това за медицината обаче, са нужни не само резултатите от моделите, но и такива осъществени върху живи организми. Затова да бъде направена оценка на проучването, трябва да се изчакат резултатите от предклиничните проучвания.

В същото време Владимир Яровенко, който е експерт в лабораторията на Института по органична химия на Руската академия на науките, определи изследването като интересно, но скъпо. Той припомня, че в света се разработват подобни магнитни наночастици за борба с рака и това е напълно оправдано, защото: „Няма друг начин да се създадат лекарства, които могат да убиват тумора, без да засягат други клетки.“ За предложения метод за спиране на вътрешното кървене обаче е необходимо изключително голямо финансиране, смята експертът.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: iz.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноИсторияАлт. медицинаЗдравни съветиБотаникаКлинични пътекиИзследвания