Начало Здравна медиа Здравни новини Руски препарат удължи с близо 70% живота на болни от рак мишки

Руски препарат удължи с близо 70% живота на болни от рак мишки

Руски препарат удължи с близо 70%  живота на болни от рак мишки - изображение

Нов антитуморен препарат, в основата на който са наночастици от магнетит, е удължил живота на болни от рак мишки с 69,5%. Това показват предклиничните изследвания, осъществени от екипа учени от Националния научно-изследователски технологичен университет„МИСиС“ и Руския изследователски медицински университет „Н.И. Пирогов“. Специалистите определят тестовете като изключително успешни, а резултатите от тях са публикувани в списанието Nanomedicine.

Новото лекарство се състои от два компонента. Единият са сферичните наночастици от магнетит, в които поставили цитостатик-вещество, което унищожава туморните клетки, а другият са векторни молекули, които изпълняват функцията на проводник, който отвежда частиците до поразения орган.

Този вид молекула е антитяло на съдовия ендотелен растежен фактор(VEGF). Става дума за сигнализиращ протеин, който клетките изработват за да стимулират образуването на ембрионалната съдова система. Молекулата работи по схемата „ключ-заключване“ и открива само определен тип клетки, към които се присъединява.

 ракови клетки

Ето в какво се състои същността на метода. Наночастиците от магнетит се натрупват в засегнатия орган. Веднага след това те биват подлагани на променливо електромагнитно поле, което ги затопля до 45 градуса. Така се повишава и температурата на раковите клетки около тях и те загиват. Известно е, че раковите клетки са много по-чувствителни от здравите към температурни промени, а това дава възможност здравата тъкан да остане непокътната.

„Изследванията показаха, че предложената терапевтична схема е ефективна. И опитите in vitro, и in vivo показаха ясно, че животът на болните мишки, които бяха лекувани с новия медикамент, се увеличи с 69,5% за период между 23 и 39 дни“, обяснява Максим Абакумов, ръководител на научната група и на лабораторията „Биомедицински наноматериали“ в НИТУ „МИСиС“. Ученият допълва, че предложеният от тях материал може да бъде използван и за визуализиране тъканта на тумора по време на изследвания, а това от своя страна ще облекчи работата на хирурзите по време на операция.

От четири години руските учени работят по този проект. Сега те продължават с опитите, но и с подобрения на новия препарат. Следващият етап на неговите доклинични изследвания ще бъде през 2019 година.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: ria.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниКлинични пътекиЛюбопитноИсторияПатологияСнимкиХранене при...ЛайфстайлАлт. медицинаИнтервютаЗдравни съветиЛеченияИзследванияБотаникаНормативни актовеСпециалистиАнкетиПроизводителиОрганизацииАптекиРецептиСоциални грижиОткритияНаправления в медицинатаГеография