Начало Здравна медиа Здравни новини Нанотехнологиите – новото оръжие в борбата с рака на мозъка

Нанотехнологиите – новото оръжие в борбата с рака на мозъка

Нанотехнологиите – новото оръжие в борбата с рака на мозъка - изображение

Инструмент, базиран на силиций, който изследва мозъка, без да го уврежда, разработи екип под ръководството на проф. Франсоа Берже, невроонколог в Университетската болница в Гренобъл.

Миниатюрният чип се поставя в края на стилет и улавя клетки и молекули, а анализът на взетите проби дава реална възможност да бъдат идентифицирани терапевтичните цели. Тествана при 25 пациенти с глиобластома по време на отстраняването на тумора, тази техника се оказва ефективна и безопасна. Клиничните проучвания ще продължат в Университетската болница в Анжер и в болница Сен Ан и Хенри Мондор.

Проф. Берже посвещава изследването си, свързано с тези иновационни технологии, на глиобластома – мозъчният тумор, който се диагностицира на близо 2000 французи всяка година.

„Каквото и да правите днес, независимо от модерните терапии, средната продължителност на живота на пациентите с този рак е 15 месеца. Това е един от най-ужасните терапевтични провали“, споделя проф. Берже и припомня, че това е най-често срещаният тумор при възрастните и водещата причина за смърт при рак у децата.

Проблемът е, че в момента никаква целенасочена терапия не е в състояние да забави хода на заболяването, защото раковите клетки имат голям брой изменения и разсейки. Това им позволява да се адаптират и да не се повлияват от медикаментите. Микросредата на тумора също е пречка за успеха на лечението. След неговото отстраняване следва повторната му поява, защото е невъзможно да бъдат премахнати всички ракови клетки.

Точно затова по-доброто разбиране и изследване на тази микросреда е от съществено значение за борбата с глиобластома. Проблемът е, че тези области около тумора са познати твърде слабо, точно защото са недостъпни. Невролозите не могат да ги изучават, защото рискуват да увредят мозъка.

Екипът на проф. Берже изследва още и използването на ултразвук. Техниката се състои в излагането на пациентите на тези вибрационни вълни, които разрушават хематоенцефалната бариера и оставят лекарствата да преминат.

„Една от причините за голямата устойчивост на глиобластома е, че противораковите лекарства не успяват да преодолеят тази бариера и да стигнат до тумора“, споделя проф. Берже и се надява техните усилия и работата им, която е част от национален проект, свързан с ефективното лечение на хората, да доведат до положителни резултати.

Гренобълските изследователи правят опити да използват наночастици, които вибрират под въздействието на прости магнити. Оказва се, че много слаба вибрация е достатъчна, за да бъде модифицирана микросредата на тумора и да наруши туморния процес. Първите тестове дават надежда. Учените използват наноматериали и в графен. Проф. Берже обяснява, че той е добър проводник на електроенергия и може да въздейства пряко върху раковите клетки. Сред останалите опити е и този на екип от Гренобъл и Лион, който работи върху наночастици, чувствителни към лъчелечение. След инжектиране на частиците интравенозно, пациентите биват подложени на рентгенови лъчи. Проучването е проведено при 13 пациенти, а при 11 от тях обемът на тумора е намалял.

Всички тези окуражителни резултати са представени по време на отбелязването на 100-годишнината на Организацията срещу рака във Франция. Специалистите обаче смятат, че дебатът за потенциалните рискове от наноматериалите продължава. Проблемът е, че не са известни дългосрочните ефекти от използването им. Именно затова проф. Берже е категоричен, че за да създадат новаторски инструменти, специалистите трябва да гарантират, че пациентите са наясно и са разбрали точно за какво става дума. Нужна е и строга система за наблюдение.

И въпреки неяснотите, изследователите са категорични, че нанотехнологиите са в състояние да извършат истинска революция в областта на онкологията. Вероятно затова нараства броя на учените, които ги използват за разработването на диагностични тестове или нови методи за лечение.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: lefigaro.fr

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноБотаникаИсторияСнимкиПатологияАлт. медицинаЛайфстайлХранене при...ЛеченияЗдравни съветиИзследванияНормативни актовеКлинични пътекиСпециалистиПсихологияФизиологияОрганизацииСпорт