Начало Здравна медиа Здравни новини Създадоха многофункционални наночастици с РНК

Създадоха многофункционални наночастици с РНК

Създадоха многофункционални наночастици с РНК  - изображение

Многофункционални наночастици с РНК създадоха учени от Медицинския колеж към университета в Синсинати.

Наночастиците атакуват резистентните към лечение тумори на гърдата и могат да направят използваните в момента терапии значително по-ефикасни.

Резултатите от проведените опити показват, че използването на наночастиците, за да се вземе за мишена HER2-позитивният рак на гърдата и да бъде спряно производството на протеина MED1, забавя растежа на тумора и може да спре разпространението на рака, а в същото време да намали резистентността на раковите клетки към терапия с тамоксифен.

Протеинът MED1 е в основата на производството на необичайно голямо количество ракови клетки. Когато се отстрани протеина, растежът на туморните клетки спира.

"Голяма част от заболяванията от рак на гърдата са свързани с експресия на естроген рецептори, а антиестрогенното лекарство тамоксифен е масово използвано. За съжаление всички естроген рецептор-позитивни тумори или не са повлияни от терапията, или развиват резистентност към нея по-късно. Получените в рамките на изследването ни разработки осигуряват предимства пред свръхекспресията на HER2 и MED1 в тези тумори", коментира ръководителят на екипа Сяотин Чжан.

Снимка: rspk.med.cap.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноМедицински изследванияКлинични пътекиНовиниИсторияЛайфстайлАлтернативна медицинаЗдравни съветиСнимкиХранене при...ЛеченияСпециалистиПроизводителиПатологияНормативни актовеБотаникаЗаведения