Начало Здравна медиа Здравни новини Изкуствен интелект ще определя биологичната възраст по движенията на човека

Изкуствен интелект ще определя биологичната възраст по движенията на човека

Изкуствен интелект ще определя биологичната възраст по движенията на човека - изображение

Изкуственият интелект може да определи биологичната възраст и затова не са необходими медицински изследвания, а единствено данни за движенията на човек, записани от фитнес тренажора. Учени от Московския физико-технически институт (МФТИ) и от компанията Gero успяват да „обучат“ невронната мрежа да разпознава както възрастта, така и вероятността от летален край.

В работата си руските учени използват възможностите на технологията на изкуствения интелект, чрез която в последните години се анализират кардиограми, диагностицират се заболявания на белия дроб по рентгенови снимки, а по данни от компютърната томография с негова помощ се определя биологичната възраст. Чрез изкуствения интелект се поставят още диагнози и се прогнозира риска от смърт според медицинската история на заболяването.

Точно тази технология използват изследователите от МФТИ за създаването на удобен инструмент за мониторинг, който е в състояние да направи оценка на общото състояние на човешкото тяло и да следи за промяната в нивото на риска.

Другият съществен елемент от проучването е свързан с използваните от изследователите данни. Те разчитат на медицинска информация от 10 000 души, събрана между 2003-а и 2006 г. по време на национално проучване на NHANES в САЩ. Базата данни съдържа информация как са се движили на фитнес тренажора хора с различно здравословно състояние.

Това включва колко стъпки са направили, колко често са преминавали от движение към покой, каква е била интензивността на натоварването и неговата максимална степен. С помощта на специални алгоритми невронната мрежа бива обучавана да идентифицира неблагоприятните тенденции. Става като свързват определени модели, отбелязват повтарящата се последователност на движенията и ги съотнасят съм данните за медицинската история и анализа на показателите.

Изкуственият интелект се справя отлично със задачата. Открива субектите в групата, при които е налице висок риск и определя тяхната биологична възраст много по-точно в сравнение с традиционните методи за изследване на стареенето.

Учените са убедени, че алгоритъмът, който са разработили, ще бъде полезен и ще се използва от лекарите. Те вече са разработили прототип на мобилно приложение, чиято версия може да се инсталира на смартфон.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: mipt.ru
Снимка: vesti.ru

 

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛайфстайлПсихологияХранене при...Здравни съветиСнимкиЛюбопитноФизиологияСпортИстория