Начало Здравна медиа Любопитно Интимно Сексуалният живот е от голямо значение за хората над 65 г.

Сексуалният живот е от голямо значение за хората над 65 г.

Сексуалният живот е от голямо значение за хората над 65 г. - изображение

Ново проучване разкрива стереотипите за сексуалния живот на по-възрастните американци и показва разминавания, свързани с пола и здравето. В същото време насочва вниманието към острата нужда от провеждането на разговори между пациенти и лекари по отношение на въпроси, отнасящи се до секса.

От изследването става ясно, че 40% от хората между 65- и 80-годишна възраст са сексуално активни. Близо три четвърти от тях имат романтичен партньор и 54 на сто от тези двойки се радват на своите ласки.
Без значение дали водят активен сексуален живот, почти две трети от по-възрастните хора споделят, че се интересуват от интимните отношения, а повече от половината казват, че те са важни за качеството на техния живот.

Специалистите направили своя анализ, след като се допитали до 1002 души. От тях 73% заявили, че са доволни от сексуалния си живот. Само 17% от хората твърдят, че са говорили със своя лекар или друг доставчик на здравни услуги за интимното си здраве през последните 2 години. „Въпросите относно сексуалното здраве сред по-възрастните хора не получават нужното внимание, но са свързани с качеството на живот, доброто физическо състояние и благополучието“, коментира Ерика Солуей, участвала в изготвянето на анкетата. Според нея е важно за пациентите и лекарите, които се грижат за тях, да говорят за тези проблеми и за това как промените във физическото здраве, взаимоотношенията и начините на живот ги засягат.

В сравнение с 45% от сексуално активните участници с отлично, много добро или добро здраве 22% от тези, които твърдят, че са в добро или лошо физическо състояние, са сексуално активни. А 28 на сто от същата група заявили, че са изключително доволни или много доволни от интимния си живот.

Освен в здравословно отношение съществуват различия и във възрастовите групи. Хората на възраст между 65- и 70-годишна възраст били почти два пъти по-склонни да са сексуално активни в края на 70-те си години. Една трета от наближаващите 70 г. били повече заинтересовани от секса в сравнение с 19% от мъжете и жените, които скоро ще навършат 80 г.

Проучването разкрива още, че жените са по-малко отдадени на интимните ласки. От тях 31% е вероятно да бъдат активни за разлика от мъжете, при които процентът е 51. Най-голямата разлика по полов признак е, че половината от представителите на силния пол между 65 и 80 г. заявяват, че се интересуват доста от секса, докато при дамите в същата възрастова група едва 12 на сто от тях проявяват тази заинтересованост.

Резултатите, които показват, че няма достатъчна връзка между пациент и лекар по отношение на сексуалното здраве, гласят, че общо 62% от по-възрастните са склонни да споделят, ако имат проблем. Но само 17 на сто са го направили в действителност.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: evome.co

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиПсихологияХранене при...НовиниСпортФизиологияИсторияАнкетиНаправления в медицинатаТестовеЗдравни проблемиОрганизацииСоциални грижиСпециалистиРецептиЛеченияАлт. медицинаБотаника