Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Мозъкът на хората, които се чувстват по-млади за възрастта си, остарява по-бавно

Мозъкът на хората, които се чувстват по-млади за възрастта си, остарява по-бавно

Мозъкът на хората, които се чувстват по-млади за възрастта си, остарява по-бавно - изображение

Докато всички остаряваме, някои хора не се чувстват на възрастта, на която са всъщност. Проучване установи, че такива усещания, наречени субективна възраст, могат да показват стареенето на мозъка.

Използвайки магнитен резонанс за сканирането на органа, учените открили, че възрастните хора, които се чувстват по-млади за годините си, показват по-малко признаци на стареене на мозъка, отколкото онези, които се чувстват точно на възрастта си или по-стари. Това изследване е първото, което свързва субективната възраст със застаряването на мозъка.

Свикнали сме да мислим за стареенето като за фиксиран процес, при който умовете и телата ни постоянно се променят. Но минаващите години засягат различно всеки един от нас. Учените се запитали дали субективната възраст е само чувство или тя наистина отразява реалното състояние на нашето тяло. „Защо някои хора се чувстват по-млади или по-възрастни от годините, на които действително са?“, пита д-р Джанюн Чи от Националния сеулски университет. Според нея някои възможности включват депресивни състояния, личностни различия или физическото здраве. Но никой не е изследвал процесите на стареене на мозъка като възможна причина.

Хората често изпитват някои когнитивни увреждания с възрастта. Всъщност мозъкът показва различни промени, настъпващи с годините, които рефлектират във влошаващо се нервно здраве, включително намаляването на обемите на сивата материя. Наскоро разработени техники могат да помогнат на изследователите да идентифицират мозъчните характеристики, свързани със застаряването, които показват възрастта на органа.

Чи и колегите й прилагат тези техники, за да изследват връзката между субективната възраст и застаряването на мозъка. Направили магнитен резонанс на 68 здрави участници, които били между 59 и 84 г. и разгледали обема на сивата материя в различни области на мозъка. Освен това доброволците попълнили въпросници, в които трябвало да отговорят дали се чувстват по-млади или по-стари от реалната си възраст, както и на въпроси, чрез които да се оценят когнитивните им способности и възприятията за цялостното им здраве.

Хората, които се чувствали по-млади, постигнали по-висок резултат на теста за паметта, смятат, че здравето им е по-добро и е по-малко вероятно да съобщават за депресивни състояния. Също така имали по-висок обем на сивата материя в ключови мозъчни участъци. Заключението на учените е, че мозъците на хората, които се чувстват по-млади, имат структурните характеристики на по-младия мозък. Онези, които се чувстват по-възрастни, могат да усетят процеса на стареене, тъй като загубата на сива материя може да направи когнитивните задачи по-трудни.

Хората, които имат усещането, че са по-млади, са по-склонни да водят активен физически и психически живот, което да доведе до подобряването на дейността на мозъка. Но от друга страна онези, които се чувстват по-стари, преценявайки начина си на живот, могат да вземат мерки за по-доброто здраве на органа.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: sciencedaily.com
Снимка: deliciousbuzz.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиСнимкиХранене при...ЛайфстайлЛюбопитноНовиниСпортФизиологияИсторияПатологияОрганизацииАлт. медицинаКлинични пътекиИзследванияСпециалистиБотаника