Кедровите ядки и козето мляко трябва да бъдат включени в списъка с храни алергени

Опаковките на храните във Великобритания и Европейския съюз вече изброяват най-често срещаните алергени, за които хората трябва да са наясно, като яйца, фъстъци и сусам. Но поне още четири, включително кедрови ядки и козе мляко, биха могли да бъдат добавени към задължителния списък с храни, криещи риск от алергична реакция, според статия в списанието Clinical & Experimental Allergy. Препоръката идва от експерти, които изследват случаите на анафилаксия, предизвикана от храна, които са докладвани в Европа в периода между 2002 и 2023 г.
Анафилаксията е потенциално животозастрашаваща алергична реакция, която представлява спешно медицинско състояние. Симптоми, като подуване на устните и гърлото и затруднено дишане, могат да се появят много бързо. |
Водещият изследовател д-р Доминик Сабуро-Леклерк от Мрежата за алергична бдителност споделя, че доказателствата за алергични реакции към по-широк спектър от храни показват, че е време да се преразгледа списъка с продукти със задължителни етикети и да се обмисли добавянето на „поне най-сериозните от новите хранителни алергени“.
Увеличава се броят на храните, които могат да предизвикат алергична реакция
Изследователите анализират близо 3000 случая и установяват, че 413 от тях, включително два смъртни случая, са причинени от една от осемте нововъзникващи хранителни алергии. Въз основа на тяхната честота, тежест, повторяемост и потенциал за скрито излагане, четирите най-често срещани нови храни алергени включват:
- козе и овче мляко;
- елда;
- грах и леща;
- кедрови ядки.
Според изследователите други храни, предизвикващи алергия, които трябва да се следят, включват:
- червено месо;
- киви;
- пчелни продукти – восък, прашец и мед;
- ябълки.
» Заместителите на месо, произведени от бобови култури, могат да предизвикат алергии |
Това би ги поставило в същия списък като настоящите 14 основни групи храни, за които се счита, че са чести причинители на алергии и които трябва да бъдат обозначени върху етикетите на хранителните продукти:
- краве мляко;
- яйца;
- риба;
- фъстъци;
- ядки (бадеми, лешници, орехи, кашу и др.);
- соя;
- сусам;
- горчица;
- целина;
- зърнени храни, съдържащи глутен (пшеница, ръж, ечемик, овес);
- мекотели (миди, стриди, калмари, охлюви);
- ракообразни (раци, скариди, омари);
- лупина (съставка в някои тестени изделия и печива);
- серен диоксид и сулфати (в концентрации над 10 mg/kg или 10 mg/L).
Нужда от пълно етикетиране на съставките на всички храни
Агенцията по хранителни стандарти на Великобритания признава, че има значителен брой храни, които могат да причинят алергии или непоносимост. „Ето защо предварително опакованите храни трябва да изброяват всички съставки, хранителните предприятия да предоставят ясна информация за алергените и потребителите да бъдат насърчавани да говорят за своите алергии.“, коментира говорителят на агенцията д-р Джеймс Купър.
» Хранителни алергии, които възрастните могат да развият » Алергията към фъстъци засяга повече възрастни американци, отколкото деца |
Allergy UK – благотворителна организация, следяща тревожните тенденции – призовава за пълно етикетиране на съставките на всички хранителни продукти. „Следим отблизо нововъзникващите алергии и наскоро издадохме съвети за хора, алергични към грах.“, споделя Симон Майлс, главен изпълнителен директор на Allergy UK.
„Грахът не е един от 14-те основни групи храни, които понастоящем се изисква по закон да бъдат изброявани върху етикета, но граховият протеин все по-често се добавя към широк спектър от храни, включително продукти, където може да не се очаква.“, добавя Майлс. „Изразихме и загриженост относно платформи като TikTok Shop, където много продукти нямат ясно и точно етикетиране.“
Pine nuts and goat's milk should get allergy labels, say experts: https://www.bbc.com/news/articles/c5ypgrzxx9go
-
Алергия към миризми може да се отключи от ароматизаторите
-
Структурата на кожата при деца с екзема и хранителна алергия се различава от тази на децата с дерматит
-
Приемът на рибено масло и пробиотици от бременната може да предпази детето от появата на алергии
-
Алергията към морски дарове рядко се израства
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ВОЛКАНО АНТИАЛЕРГЕННА UV ПРАХОСМУКАЧКА
Безплатна доставка за България!АРМИНА БИО ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ РИГАН 5 мл
ОПТОФРЕШ ЕКТО капки за очи * 10
ВОЛКАНО ЗАПЕР ГЕНЕРАТОР
Безплатна доставка за България!СИНОМАРИН ИЗОТОНИЧЕН СПРЕЙ ЗА НОС ЗА ВЪЗРАСТНИ 125 мл
ЗИМ спрей за нос ЗА ВЪЗРАСТНИ 30 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Алергия
- Антихистамини
- Как да разберете дали наистина сте алергични към пеницилин
- Някои противоалергични лекарства крият повече рискове, отколкото ползи
- Триделна амброзия, Гигантска амброзия
- T78.4 Алергия, неуточнена
- Лечение на алергия и астма с вода
- Победете слънчевата алергия в 6 стъпки
- Хранене при алергии
- T78.2 Анафилактичен шок, неуточнен
Коментари към Кедровите ядки и козето мляко трябва да бъдат включени в списъка с храни алергени