Начало Здравна медиа Здравни новини Изменение в наредбата на МЗ за здравните кабинети в учебните заведения

Изменение в наредбата на МЗ за здравните кабинети в учебните заведения

Изменение в наредбата на МЗ за здравните кабинети в учебните заведения - изображение

Междуинституционалният план за действие за превенция срещу агресията и подобряване на сигурността в училищата съдържа 22 конкретни мерки, половината от които трябва да се изпълнят до края на 2017 година. Част от тях са със срок до края на 2018 година, други са постоянни. Това представи министърът на образованието и науката професор Николай Денков. Много от мерките са със здравна насоченост спрямо информираност и адекватно поведение в учебните заведения.

Предвижда се до края на юни месец тази година да се изготви проект за изменение и допълване на наредбата на МЗ за здравните кабинети в училищата. Във всяко училище се предвижда осигуряването на медицинско лице и медицинско обслужване. В районите без медицински лица, обслужването ще се извършва от спешна помощ или с лечебни заведения, близки до градините и училищата.

До края на годината ще се създаде система за взаимодействие между лични лекари и учители. Педагозите в училищата и детските градини ще минат през инструктаж за задължително консултиране на действията с медицински представител при създал се инцидент.

Практически насоки за действия ще получат и ученици и учители в случай на инцидент, агресия или друга критична ситуация. Учителите ще бъдат обучени по оказване на първа помощ на нуждаещ се ученик, както и за работа с деца с поведенчески и емоционални проблеми. Те ще преминат и през обучение в борбата срещу кибер тормоза и агресията.

Училища и детски градини ще получат информация за доставчици на социални услуги за деца, които могат да се използват при нужда.

Във всяко учебно заведение на видно място ще бъдат поставени плакати с националната телефонна линия за деца – 611 111.

Предвидени са беседи, ролеви игри, обучителни форми на превенция срещу насилието от ученици на ученици, както и открити проекти с участието на родители.

С началото на 2018 година ще стартира и преработен държавен образователен стандарт, където са предвидени правила за превенция и координация на агресията.

До края на следващата година трябва да се осигурят средствата за медицинско обслужване за всяко училище. Достъп до педагогически съветник или психолог ще получи всяко дете. Ще има определени психолози на областно ниво, които ще се занимават с превенцията на  насилието.

Сред мерките е заложено и задълбочено изследване на връзките между училището, семейството, социалните служби.

Изграденият план допълва съществуващият вече Механизъм за противодействие на училищния тормоз в училищна възраст, както и след това. Набляга се основно към предотвратяване на насилието и агресията.

Планът е разработен съвместно с МОН, Министерството на здравеопазването, Държавната агенция за закрила на детето, Изпълнителна агенция „Социално подпомагане", Министерството на вътрешните работи, Националното сдружение на общините в Република България, както и други институции.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: oubratyamiladinovi.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияСнимкиЛайфстайлОбразованиеПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиСоциални грижиСпорт и туризъмАнкетиСпециалистиСтатистически проучванияНормативни актовеЗаведенияОрганизацииВидеоЛичностиТестовеГеография