Начало Здравна медиа Здравни новини Не се предвиждат лекари за учебните заведения

Не се предвиждат лекари за учебните заведения

Не се предвиждат лекари за учебните заведения - изображение

Министерството на здравеопазването не предвижда да връща лекари в учебните заведения.

"Училищата се посещават обикновено от здрави деца и един лекар там ще се деквалифицира. Предимно ще стои и ще дава медицински бележки. Няма желаещи лекари и е по-добре сестри и фелдшери да оказват медицинска помощ. В училищата с над 800 деца сестрите са на пълен работен ден", коментира служебния министър д-р Илко Семерджиев по повод трагичния инцидент с 11-годишното момиче, което почина в столично учебно заведение.

Министърът коментира и случая с 9-годишния Байрям, който има нужда от бъбречна трансплантация. Министерството на здравеопазването се съгласи да подпише документите на детето и то все пак ще замине за Германия за необходимата операция.

"Не е имало процес на спиране. Документите бяха върнати във Фонда за лечение на деца, за да се окомплектова документацията за формуляр S2 и всичко да бъде законосъобразно", допълни Семерджиев.

Според служебния министър д-р Илко Семерджиев правилникът за функциониране на фонда е доста неадекватен в своята дейност. Съществуват фиксирани правила за действия, които противоречат не само на трезвия разум, но и на закона. По думите му тази година е заварено над половин милиард болнични дългове. 190 от тях са просрочени и неразплатени. Това означава, че системата се нуждае от промяна и финансова дисциплина.

Семерджиев уточни, че няма нищо лично против Петър Москов, а се противопоставя на някои решения на неговия предшественик като ваксините и пръстовия отпечатък.

Снимка: DarikNews.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияЛайфстайлСнимкиОбразованиеПсихологияЛюбопитноСпорт и туризъмЗдравни съветиСоциални грижиАнкетиСпециалистиНормативни актовеОрганизацииЗаведенияЛичностиТестовеГеография