Начало Здравна медиа Здравни новини Изобретиха пластир, залепващ се от вътрешната страна на устата и лекуващ орални заболявания

Изобретиха пластир, залепващ се от вътрешната страна на устата и лекуващ орални заболявания

Изобретиха пластир, залепващ се от вътрешната страна на устата и лекуващ орални заболявания - изображение

Изобретиха специален пластир, който се залепва във вътрешността на устата, лекувайки болезнени повтарящи се язви и рани. Учени от Центъра за клинична стоматология към университета в Шефийлд в сътрудничество със специалисти от Копенхаген разработили материала. Те го създали от специални полимери, които са способни да се задържат към влажни повърхности.

Пластирът Rivelin успешно прилага стероиди директно върху орални язви или лезии, като същевременно предпазва съседните здрави области. Новият материал е пробив за лечението на мукозни състояния като орален лихен планус и рецидивиращ афтозен стоматит. Това са заболявания, които засягат лигавицата в устата и причиняват болезнени лезии у 1-2% от населението.

До този момент те се лекуват чрез мазила и вода за уста, които третират цялата кухина вместо да се насочат към конкретната област, което ги прави по-малко ефективни. Биоразградимият Rivelin има дълго адхезионно действие и висока гъвкавост, която съответства на повърхността на устата. Пациентите, които го изпробвали, споделят, че пластирът е удобен и наистина продължително време издържа залепен, което го прави ефективен. Предстои изобретението да бъде тествано, като клиничните изпитания ще бъдат в две фази и ще се проведат в САЩ и Великобритания.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: sciencedaily.com
Снимка: self.com

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЛайфстайлНормативни актовеИсторияСнимкиЗдравни съветиАлт. медицинаПроизводители