Начало Здравна медиа Здравни новини Създадоха пластир с ваксина, който може да измести традиционните инжекции

Създадоха пластир с ваксина, който може да измести традиционните инжекции

Създадоха пластир с ваксина, който може да измести традиционните инжекции - изображение

Американски учени приключиха с първия етап на изпитания на пластир с ваксина срещу грип. Ако клиничните анализи и проби преминат успешно, след няколко години изобретението на изследователите от университетите в Джорджия и Атланта ще бъде на пазара и ще замени сегашните противогрипни инжекции.

Пластирът ще е особено подходящ за хора, които не могат да се ваксинират по традиционния начин. Страдащите от страх към инжекции (трипанофобия) или малките деца ще могат да се възползват от откритието и да улеснят живота си чрез него. Пластирът се притиска към кожата и игличките по повърхността му се забиват, като освобождават ваксината, която се намира в капсула, и след това се разтварят.

Предимството на изобретението е, че се елиминира факторът болка. Около 100 доброволци са участвали в опит, при който на част от тях били бити традиционните ваксини с инжекции, а на останалите – с пластира. Вторите почувствали само лек сърбеж за разлика от първите, които усетили неприятна болка.

Не е необходимо лепенките да се държат в хладилник, а това ги прави и практични за масови имунизации в бедните страни, пише Мениджърnews.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: bbci.co.uk

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СнимкиЛайфстайлИсторияЛюбопитноНовиниТестовеСоциални грижиАлт. медицинаЗдравни съветиАнкетиВидеоЛеченияПроизводители