Начало Здравна медиа Здравни новини Българи разработват уред за ранна диагностика на кариеси

Българи разработват уред за ранна диагностика на кариеси

Българи разработват уред за ранна диагностика на кариеси - изображение

Българи разработват първото по рода си устройство за ранна диагностика на кариес и други възпалителни процеси на устната кухина. Уредът за самостоятелна превенция се нарича Oral Life Sensor и е разработка на Невена Димитрова и Димитър Рангелов.

Устройството ще може да се поставя в устата за пълна диагностика на здравословното състояние в реално време. По този начин човек сам ще може да открива кариеси, начални стадии на различни заболявания, включително онкологични, както и кога зъбите имат нужда от допълнително почистване, защото се случва сутрешното и вечерно измиване да не е достатъчно. Сензорът на устройството ще алармира за възникването на конкретно заболяване, за да се предприемат мерки преди наличието на тежки последици.

Първият етап на проекта – самото изработване на уреда е завършен. Той ще се предлага на пазара в 4 варианта. Първият ще е под формата на корона, която ще може да се монтира на зъба на пациента. Вторият вариант ще представлява тип брекети. Третият вариант ще е с формата на шина, а четвъртият вариант е предвиден за хора, които не понасят чужди тела в устата. Той също представлява шина, наподобяваща протекторите за зъби за боксьорите. Шината ще може да се поставя на долните зъби за няколко секунди, след което може да се отстрани. Времето ще е достатъчно да се отчетат възможни проблеми или заболявания.

Идеята за подобно устройство се зароди от наблюденията на статистики за липсата на лична орална хигиена в обществото като цяло. Данните сочат, че този проблем е широко застъпен сред населението по цял свят. Доста хора считат, че доброто здраве на зъбите започва от кабинета на зъболекаря и не залагат на редовната превенция и профилактика“, коментира Димитър Рангелов, занимаващ се от години с иновации, роботи и техники.

Той посочи, че половината от населението страда от кариеси, въпреки съвременните методи за профилактика. Това е и основната причина за изработката на уред, който да може да информира човек за неговата устна хигиена.

Цената на уреда ще бъде достъпна, приблизително $80. Освен мобилно приложение е предвидена и уеб платформа, където зъболекарят ще може да следи състоянието и показателите на пациента и да предпише необходимите медикаменти за лечение при необходимост.

Към момента интерес към уреда проявява американска компания, желаеща да започне производството на гениалното българско изобретение.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: orallifesensor.com5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСоциални грижиНовиниЛайфстайлНормативни актовеСнимкиЛюбопитноТестовеЗдравни съветиЗдравни проблемиАлт. медицинаХранене при...СпециалистиИзследванияПроизводителиЛечения