Начало Здравна медиа Здравни новини Около 1 милион българи страдат от депресия по неофициални данни

Около 1 милион българи страдат от депресия по неофициални данни

Около 1 милион българи страдат от депресия по неофициални данни - изображение

По неофициални данни около 1 милион българи страдат от депресивни състояния. А по данни на Евростат 8% от пълнолетните граждани в страната ни проявяват такива симптоми. Статистиката е за 2015 г. и ни нарежда над средноевропейското равнище. В България през 2014-а официално са регистрирани над 132 000 души с психични разстройства, а за 2015 г. броят им е около 127 000 според Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).

Широко разпространените симптоми на депресията са намалени енергия и концентрация, нулево настроение, липса на удоволствие от преживявания, нерешителност, забавена мисъл. Особено много се изострят или появяват тези състояния през пролетта и есента, като първият сигнал често е безсънието.

Според Евростат 6,5% от европейците страдат от различни форми на депресия. Най-голям е процентът в страни като Унгария, Португалия, Швеция, Германия и Великобритания, а най-малък в Чехия и Словакия.
Жените са по-склонни да изпадат в подобни състояния, отколкото мъжете. Дамите водят по този показател. В Европейския съюз 8 на сто от тях са почувствали симптомите, докато при господата процентът е 5,5 на сто.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: usnews.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛайфстайлЛюбопитноНормативни актовеСоциални грижиЗдравни съветиХранене при...ПсихологияЛеченияСнимкиСпортАлтернативна медицинаЗдравни проблемиТестовеАнкетиБотаникаМедицински изследвания