Начало Здравна медиа Здравни новини Недоносените бебета в България надхвърлят 12%

Недоносените бебета в България надхвърлят 12%

Недоносените бебета в България надхвърлят 12% - изображение

Официалната статистика посочва, че недоносените бебета в България надхвърлят 12%. Това е обезпоковащо и проблемно за всяка система в здравеопазването. В световен мащаб процентът е приблизително 10%.

Броят на недоносените бебета в Бургас се е увеличил с 2%, информира д-р Антонио Душепеев, началникът на Родилното отделение в УМБАЛ – Бургас.

"Недоносените бебета са проблем, с който се борят доста по-богати и икономически стабилни страни от България. Процентът сред тях се задържа на 10%, а статистиката в страната надвишава 12%, което е изключително обезпокояващ факт. Това оказва влияние на системата на здравеопазването и на икономиката в страната", коментира доктор Душепеев.

"Варианти за разрешаване на проблема има, но е необходимо да се включат и държавните институции, и заинтересованите хора", допълва началникът на Родилното в УМБАЛ – Бургас.

В България броят на недоносените бебета продължава да се увеличава. Един от основните проблеми, който продължава да нараства, е несвоевременното лекуване на инфекции по време на бременност и нередовната посещаемост на консултанти по време на бременност.

За недоносени бебета се считат преждевременно родените деца с тегло около 600 до 2500 гр и дължина от 35 до 45 см. Продължителността на пребиваване в кувьоз е в зависимост от индивидуалните особености на бебето, средно от 1 до 2 месеца. Всички медицински манипулации се извършват в кувьоза. При тези деца честотата на инфекции на дихателните пътища е 10 пъти по-висока, в сравнение с доносените. Голяма част от недоносените бебета страдат от мозъчни нарушения, зрителни проблеми и често развиват инфекции, които понякога могат да бъдат фатални.

Снимка: HealthyWomen5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСнимкиЛюбопитноЛайфстайлХранене при...Здравни съветиПсихологияИсторияАлтернативна медицинаСоциални грижиКлинични пътекиСпортФизиологияОрганизацииНормативни актовеБотаникаСпециалистиЛеченияПроизводители