Начало Здравна медиа Здравни новини Изобретиха чорапи, предупреждаващи за диабетни рани по краката

Изобретиха чорапи, предупреждаващи за диабетни рани по краката

Изобретиха чорапи, предупреждаващи за диабетни рани по краката - изображение

Биомедицински инженер изобрети „умни“ чорапи, които ще предупреждават диабетиците кога има опасност от развиването на рани и язви по краката им. Те са направени от Neurofabric – текстил с микросензори, които са директно втъкани в плата. Те не се забелязват и наблюдават температурните промени по стъпалата.

Пълното наименувание на чорапите е Siren Diabetic Sock and Foot Monitoring. Специалният текстил, от който са направени, е гъвкав, дискретен и водоустойчив. Ран Ма, главен изпълнителен директор и съосновател на Siren, стига до идеята, след като се сблъсква с проблемите на диабетици. Опитът й по създаването на специална маска, която служи за регенериране на човешкото лице след изгаряния, й помага изключително много. Така тя научава всичко за предпазване от рани и тяхното изцеление.

Диабетиците често се оплакват от подуване на краката, което води до инфекции и възможна ампутация поради загуба на чувствителност на нервите и появата на рани. Това са най-широко разпространените усложнения вследствие заболяването.

Специалните чорапи непрекъснато наблюдават температурата на краката и по този начин откриват признаци на възпаление, предшественик на диабетни рани. Според специалистите температурното наблюдение на долните крайници е клинично доказано, че най-ефективния начин за „улавяне“ на нараняванията по тях и е с до 87%  по-успешно при предотвратяване на диабетни рани по стъпалото. Ако ръчно се измерва температурата на краката, диабетикът трябва да отиде при личния си лекар, който ще постави сензори върху 6 точки на всяко стъпало, които да я измерят.

Статистиката показва, че близо 56% от болните от захарен диабет получават рани по краката, които се инфектират. А 20% от тях стигат до ампутиране на крайниците. „Около 90% от диабетиците имат някаква форма на увреждане на нервите. Но 40% губят всякаква способност да изпитват болка в краката. Така че малка травма може да остане незабелязана и да се превърне в рана, инфекция и в крайна сметка да се стигне до загуба на крайник“, казва Ран Ма.

Когато тялото се бори с нараняване и възпаление, то е придружено от повишаване на температурата на кожата и затова експертите се насочват към този вид превенция, вложена в Neurofabric. Това е първата технология, която позволява постоянно наблюдение.

диабетни чорапи 

Чорапите действат по следния начин при хората, предразположени към диабетна невропатия – сензорите са разположени на шестте най-често срещани места на наранявания. Чорапите изпращат данните на смартфон и на системата на производителя, ако човек няма достъп до телефон.

Neurofabric може да се пере в перална машина, да се суши в сушилня и да се произвежда масово на стандартни машини. Последното е много важен аспект, защото това го превръща в достъпен до нуждаещите се продукт. Тестван е върху хора, които страдат от диабет тип 1, тип 2 и гестационен диабет. Технологията позволява температурните сензори да се сменят с всякакъв друг вид сензори, което прави приложенията на изобретението наистина безкрайни.

Системата Neurofabric за чорапи за диабетици струва 19,95 долара на месец и се доставя като месечен абонамент. Когато абонатът се регистрира, той получава нова кутия чорапи на всеки 6 месеца.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: forbes.com
Снимка: healthline.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноНовиниЛеченияИсторияХранене при...ПатологияСнимкиИнтервютаВидеоХрани и ястияДиетиАнкетиТестовеСпортБотаникаОрганизацииИзследванияЗаведенияАлт. медицинаКлинични пътекиЗдравни проблемиПсихологияСпециалистиПроизводители