Начало Здравна медиа Здравни новини Израелски учени успяха за първи път да принтират сърце от човешка тъкан и с кръвоносни съдове

Израелски учени успяха за първи път да принтират сърце от човешка тъкан и с кръвоносни съдове

Израелски учени успяха за първи път да принтират сърце от човешка тъкан и с кръвоносни съдове - изображение

Израелски учени направиха голям медицински пробив, след като за първи път представиха 3D-принтирано сърце с човешки тъкани и съдове. Макар че все още са далеч от целта, те се надяват тази стъпка да ги приближава все повече към произвеждането на сърца, подходящи за трансплантация у хора и за възстановяване на дефектни органи.

Сърцето, създадено от изследователите от университета в Тел Авив, е голямо колкото на заек. Ръководителят на проекта Тал Двир коментира, че това е първият път, когато някой успешно проектира и отпечатва цяло сърце с клетки, кръвоносни съдове, камери и вентрикули.

Задачата на учените е да накарат принтирания орган да функционира като истинския. Клетките в момента са в състояние да се свиват, но все още нямат способността да изпомпват. Изследователите се надяват евентуално след година да пресаждат сърцата в животински модели. "Може би след десетилетие в най-добрите болници по света ще има органни принтери и тези процедури ще се провеждат рутинно", казва Двир. Но вероятно първо ще започнат с по-прости органи, а не със сърца.

учен

В момента трансплантацията е единственият вариант пред пациентите тежки случаи. Но донорите са ограничени и често болните не могат да дочакат да им бъде присадено сърце. Също така не са редки случаите, когато трансплантираните отхвърлят органа и именно към решаването на този проблем са се насочили специалистите чрез тези разработки.

Специалистите използват собствена тъкан от пациента, защото по този начин елиминират риска от имплантиране, провокиращо имунен отговор и отхвърляне. Учените взели биопсия на мастна тъкан от болни и я използвали при разработването на "мастилото" за 3D-принтера. Предизвикателствата, които остават, са как да се разширят клетките, за да има достатъчно тъкан, за да се пресъздаде човешкото сърце. Сегашните 3D принтери също са ограничени от размера на тяхната резолюция и друго препятствие ще бъде да се разбере как да се отпечатат всички малки кръвоносни съдове.

Редактор: Ирина Тенева
Източник и снимка: medicalxpress.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗдравни съветиХранене при...ЛюбопитноФизиологияИсторияСнимкиЛайфстайлСпортИзследванияОрганизацииАлт. медицинаЛеченияБотаникаВидеоНормативни актовеКлинични пътекиСпециалисти