Начало Здравна медиа Здравни новини Спасиха 53-годишен мъж с почти напълно спряло сърце

Спасиха 53-годишен мъж с почти напълно спряло сърце

Спасиха 53-годишен мъж с почти напълно спряло сърце - изображение

Екип от кардиолози, кардиохирурзи, съдови хирурзи и анестезиолози от Аджибадем Сити Клиник Сърдечносъдов център спаси живота на мъж със силно увеличено сърце и ниска помпена функция. Под ръководството на проф. Иво Петров е имплантирана перкутанна аортна клапа. Експертно съдействие на медиците е оказала и проф. Юлия Джоргова, която е от първите специалисти, които имплантират катетърни клапи у нас.

Мъжът постъпва в болницата в критично състояние и на практика е между живота и смъртта. Помпената функция е 15%, а специалистите са категорични, че такива стойности на изтласкване на кръвта са несъвместими с живота. Стеснената аортна клапа е другият рисков фактор. Единственият шанс е в поставянето на транскатетърна аортна клапа.

Имплантирането е изключително рисково, защото сърцето е практически спряло и се осъществява докато правят индиректен сърдечен масаж. Благодарение на професионализма и бързата реакция на специалистите сърцето възстановява функцията си.

„48 часа след интервенцията пациентът беше в отлична кондиция без никакви медикаменти, които да подкрепят сърдечната функция, с напълно функциониращи бъбреци и без нужда от хемофилтрация. Предстои клинично наблюдения, но прогнозата е добра и вярвам, че този млад човек ще се възстанови бързо“, коментира проф. Иво Петров, който е медицински директор на Аджибадем Сити Клиник Сърдечносъдов център и национален консултант по инвазивна кардиология.

Според проф. Юлия Джоргова екипът се е справил перфектно. Тя определя случая като много тежък и е убедена, че добрата екипна работа и сътрудничество са в основата на спасения живот.

Транскатетърната смяна на аортна клапа е процедура, при която през артерията на бедрото се достига с катетър до сърцето и се поставя протезата. Възстановяването е много по-бързо, а рисковете по време на операция са сведени до минимум.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: acibademcityclinic.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ФизиологияЛюбопитноЛеченияИсторияСнимкиНовиниЗдравни съветиХранене при...ЛайфстайлАлт. медицинаСпортОрганизацииИзследванияВидеоБотаникаНормативни актовеКлинични пътекиСпециалисти